Home VestiBiznis & Finansije SAD: Izbegnut bankrot, novo odmeravanje snaga demokrata i republikanaca u januaru 2014.

SAD: Izbegnut bankrot, novo odmeravanje snaga demokrata i republikanaca u januaru 2014.

by bifadmin

Radnici zaposleni u državnoj administraciji SAD vraćaju se danas na posao, saopštila je Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće, pošto su vođe demokrata i republikanaca u američkom Senatu saopštili su da su postigli dogovor o privremenom budžetu kojim će biti izbegnut bankrot države, prenosi agencija Blumberg.

Predsednik Barak Obama potpisao je zakon kojim je okončana 16-dnevna blokada i vladi SAD proširena ovlašćenja za zaduživanje do početka sledeće godine nacije, saopštila je Bela kuća. Predlog zakona usvojen je sa 81-18 glasova u Senatu u kojem glavnu reč imaju demokrate i sa 285-144 glasova u KOngresu koji je pod kontrolom republikanac. aTim sporazumom vlada će biti odblokirana do 15. januara i biće podignuta granica zaduživanja do 7. februara, preneo je kasno uveče britanski Bi-Bi-Si (BBC).

obama

Ideja da su umereni uzvratili udarac radikalnoj desnici, čini se kao prerano radovanje, smatra Mark Mardel komentator BBC, iako je nesumnjivo da je ovoga puta Obama trijumfovao. Moda dvopartijskih umerenjaka i dogovora će vrlo brzo ponovo biti gurnuta u stranu smatra urednik BBC za Severnu Ameriku, i američkom predsedniku će biti još teže da se izbori za usvajanje zakona o emigraciji, kontroli oružja i životnoj sredini.

SAD su imale rok juče do ponoći da podignu granicu zaduživanja, jer bi u protivnom bile onemogućene da izmiruju obaveze prema unutra i spolja, što podrazumeva kamate na obveznice, čime bi američki dug postao bezvredan.

Političari, bankari i ekonomisti upozoravali su na globalne ekonomske posledice ukoliko ne bi bio postignut sporazum o podizanju granice zaduživanja vlade SAD, što je moglo da dovede u pitanje vrednost dolara i pre svega sigurnost uaganja u američke državne obveznice koje su i dalje najpoželjnije državne obveznice u koje ulažu investitori iz celog sveta.

Ministarstvo finansija SAD je koristilo tzv. „vanredne mere“ da plati svoje račune, od kako je zemlja dostigla tekuću granicu zaduživanja u maju.

Tvrdokorni konzervativci započeli su borbu oko budžeta pre 16 dana, dovodeći vladu do prve blokade u poslednjih 17 godina zahtevom da Obama povuče potpis sa predloga reforme zdravstvenog osiguranja.

Kongres zbog toga nije mogao da se dogovori o budžetu za narednu fiskalnu godinu, koja u SAD počinje 1. oktobra. Zbog delimične blokade vlade oko 700.000 „nesuštinskog“ osoblja vladinih činovnika, kojih ima 2,1 milion, nije dolazilo na posao, tj. bilo je na neplaćenom prinudnom odmoru.

Većina nacionalnih parkova, muzeja, federalnih zgrada i usluga nije funkcionisala, a bila je odložena isplata i penzija i naknada vojnim veteranima.

Sporazum koji je postignut ne podrazumeva nikakve koncesije u odnosu na zahteve republikanaca. Zakonodavci nisu rešili nijedno dugoročno pitanje vezano za fiskalnu politiku koja ih je ovako oštro podelila i moraće da se vrate istim ovim pitanjima u naredna četiri meseca, navodi Blumberg. Četiri nedelje fiskalnog zastoja počele su odlukom republikanaca da se ukine finansiranje za Obamin zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. godine i protivljenjem podizanju limita duga i finansiranja vlade bez usvajanja mera o „ograničavanju države“.

“ Snažno smo se borili“, izjavio je predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner, republikanac , za jednu radio stanicu u svojoj rodnoj državi Ohajo . „Ali jednostavno, nismo pobedili. Sporazum koji su postigli lider senatske većine Heri Rid i lider manjine Mič Mekonel važiće do sredine januara kada kreće nova runda sukoba .

Svi glasovi protiv sporazuma izglasanog u Senatu su došli od republikanaca, Jedan senator , republikanac Džejms Inhof iz Oklahome , bio je odsutan.
U Senatu je sporazum postignut nakon što je rejting agencija Fitch Ratings stavila pored AAA rejtinga SAD negativan predznak navodeći kao razlog nemogućnost vlade da podigne plafon duga blagovremeno , navedeno je u saopštenju koje je ova agencija izdala posle zatvaranja Njujorške berze na kojoj je Indeks S&P 500 dostigao svoj novi rekord.

Blokada vlade koštala je SAD najmanje 24 milijarde dolara procenio je FItch.

Pročitajte i ovo...