Home VestiEkonomija Putin traži ekonomske saveznike u Aziji

Putin traži ekonomske saveznike u Aziji

by bifadmin

Danas su stupile na snagu proširene evropske sankcije Rusiji, koje su usvojene prošle nedelje. One su rusku valutu oborile na novi minimum – danas jedan dolar košta 37,72 rublje.

Zbog inflacije i usporavanja poslovanja onih preduzeća koja su direktno pogođena sankcijama, situacija u Rusiji postaje sve teža. Možda je zato Vladimir Putin pozvao Kinu i bivše sovjetske republike iz Centralne Azije na čvršću saradnju sa Rusijom.

sangajski sporazum

Putin naime želi da izgradi bolje ekonomske veze sa Azijom, kako bi umanjio uticaj evropskih sankcija na rusku ekonomiju. Ruski predsednik je izjavio da ga ne brine samo stanje ekonomije u njegovoj zemlji već u čitavom svetu, koji se i dalje nije oporavio od finansijske krize: “Zato i predlažem obnavljanje inicijative za SCO program trgovine i ekonomske saradnje”. SCO je inače međunarodna organizacija osnovana u Šangaju 2001. godine od strane Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Putin je već razgovarao sa liderima ovih zemalja i saopštio da je njihovo viđenje krize u Ukrajini slično ruskom.

Ruski predsednik zato očekuje da će ojačati ekonomsku saradnju sa ovim zemljama, a posebno u oblasti prehrambene industrije, saobraćaja, energetike i finansija. Najavio je i mogućnost boljeg saobraćajnog povezivanja ovih zemalja, kroz Transsibirsku i Bajkal-Amur železnicu i “Puteve svile” koje Kina planira da obnovi.
Itar Tas, BBC

Pročitajte i ovo...