Home VestiIT i nauka PayPal posle 3 dana ukinuo naplatu u Srbiji

PayPal posle 3 dana ukinuo naplatu u Srbiji

by bifadmin

Nakon dobre vesti da je od 14. oktobra „PayPal“ u potpunosti dostupan u Srbiji, jutros je njihov korisnički servis potvrdio sajtu „Start it“ da je ta funkcija, nakon svega 3 dana upotrebe, povučena.

Prema saopštenju problem je napravila neusklađenost poslovanja ove kompanije sa domaćim zakonima a pretpostavlja se da je u pitanju zabrana prijema novca novca u stranim valutama između rezidenata u Srbiji.

Plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Republici Srbiji (između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana) ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se vrše u dinarima, pošto je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

pejpal

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštenju navela da je „nekoliko puta do sada u javnosti i u direktnim kontaktima sa predstavnicima „PayPal“-a iznosila stav da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca u skladu sa srpskim zakonodavstvom, a očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine“.

Ukoliko bi „PayPal“ stavio dinar na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to svojevremeno učinio sa ruskom rubljom, češkom krunom, mađarskom forintom, malezijskim ringitom, poljskim zlotom, turskom lirom, filipinskim pezosom itd. ovaj problem bi bio verovatno rešen, ali ova odluka zavisi isključivo od „PayPala“ i njegove procene poslovnih interesa u Srbiji.

Druga opcija je da NBS prilagodi zakon o deviznom poslovanju i omogući devizno plaćanje među rezidentima.

Pročitajte i ovo...