Home VestiEkonomija Ruska centralna banka diže kamatnu stopu dok rublja pada

Ruska centralna banka diže kamatnu stopu dok rublja pada

by bifadmin

Centralna banka Rusije (CBR) podigla je referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena u četvrtak u nastojanju da podrži svoju valutu, koja je u 2014. pala preko 65 odsto u odnosu na dolar.

rusija

Ruska rublja dosegla je najniži nivo (55,46) u odnosu na američki dolar nakon objavljivanja ove odluke CBR. Centralna banka podigla je svoju ključnu kamatnu stopu na 10,5 odsto.
Ekonomski rast u zemlji će biti blizu nule u 2015-16, prema izveptaju CBR, a inflacija bi mogla dostići 10 odsto u prva tri meseca 2015. godine, čime bi bio pojačan pritisak na ruske potrošače. Pad vrednosti ruske valute dešava se u trenucima oštrog pada vrednosti nafte – ruskog glavnog izvora prihoda u izvozu. CBR je tokom čitave godine menjala iznos referentne kamatne stope u pokušaju da ojača ekonomiju zemlje, koja se uz pad vrednosti nafte bori i sa nametnutim sankcijama Zapada.
Dok raste zabrinutost o snazi ruske privrede, Svetska banka je revidirala prognozu za rast ekonomije Rusije za 2015/16. SB sada predviđa da će se ruska privreda smanjiti za 0,7 odsto u 2015. godini, zbog kontinuirane nestabilnosti cena nafte.

Pročitajte i ovo...