Home VestiEkonomija Devizni priliv od turizma milijardu evra

Devizni priliv od turizma milijardu evra

by bifadmin

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović izjavila je da se očekuje da će Srbija u 2016. godini zabeležiti devizni priliv od turizma od više od milijardu evra.

„U 2015. godini ostvaren je devizni priliv od turizma od 945 miliona evra, tako da, ukoliko se ovaj pozitivan trend rasta nastavi, očekujemo da će Srbija u 2016. godini zabeležiti devizni priliv od više od jedne milijarde evra, što bi bio najveći priliv od kako se ovaj pokazatelj prati od strane Narodne banke Srbije“, rekla je Labović agenciji Beta.

Ona je navela da je prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, u periodu od januara do maja 2016. godine ostvareni devizni priliv od turizma iznosio 330 miliona evra, što je 17 odsto više u odnosu na isti period 2015. godine.

Labović je rekla i da je broj stranih turista u Srbiji u prvih šest meseci ove godine povećan za 10 odsto i bilo ih 539.848.

Rast broja stranih turista, prema njenim rečima, rezultat je aktivnosti Turističke organizacije Srbije na inostranom tržištu i učešće na sajmovima turizma u inostranstvu.

„TOS je organizovao niz studijskih putovanja za predstavnike medija i organizatore putovanja iz inostranstva, a što je uticalo na poboljšanje imidža Srbije kao bezbedne i atraktivne i nove turističke destinacije“, istakla je Labović.

Ona je podsetila da je u 2016. godini nadležno ministarstvo pripremilo mere podsticaja za receptivne agencije koje dovode turiste u Srbiju, a čiji rezultati se očekuju u narednom periodu.

Inostrani turisti, kako je navela, najviše posećuju Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Suboticu.

„Razlog njihove posete gradskim centrima su ‘city break’, poslovni dogadjaji (sajmovi, kongresi), ali i brojne manifestacije koje se održavaju tokom cele godine“, istakla je Labović.

Dodala je da stranci u značajnom broju posećuju Kopaonik, Zlatibor, Taru, Starua planinu, kao i Vrnjačku banju, Banju Koviljaču, Gornju Trepču, i mesta gde se nude aktivan odmor u prirodi i seoski turizam.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...