Home Vesti Drugi Jahorina forum o razvojnim šansama malih ekonomija

Drugi Jahorina forum o razvojnim šansama malih ekonomija

by bifadmin

Na dvodnevnom poslovnom skupu „Jahorina ekonomski forum 2017”, u salama hotela Termag i Vučko na Jahorini, više od 50 stranih i domaćih predavača sa očekivanih 300 delegata, gostiju i predstavnika medija otvoriće dijalog na temu unapređenja privrednog ambijenta Republike Srpske, ali i cele Bosne i Hercegovine. 

I ove godine, tokom dva dana, na jednom mestu okupiće se visoki državni zvaničnici iz cele države, predstavnici akademske zajednice, korporativnog sektora, a Forum će biti i mesto susreta brojnih ambasadora, delegacije Evropske unije, EU parlamenta, delegata Grčke, Kine i drugih zemalja regiona, ali i šire. Skup organizuje Udruženje ekonomista SWOT.

Agenda drugog Jahorina ekonomskog foruma najavljuje zanimljive predavače od kojih će se neki prvi put predstaviti poslovnoj javnosti Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik predsedništva BiH Mladen Ivanić će sa ambasadorom Lars-Gunar Wigemarkom, šefom delegacije EU u BIH razmatrati načine na koje se male ekonomije mogu prilagoditi globalnim promenama na Plenarnoj sednici pod nazivom „Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije”, kojom će forum zvaničnoi početi.

Panel koji će dotaći temu odlaska mladih iz zemlje, baviće se odnosom tradicionalnih industrija poput drvne, poljoprivredne ili metalne i novih, modernih koje regrutuju programere, inženjere, – kadar koji tradicionalno stekne odlično obrazovanje, ali ga iskoristi u inostranstvu. Sa druge strane, panel o stanju i perspektivama tržista rada baviće se nedostatkom kvalifikovane radne snage, problemom zapošljavanja mladih, razvojem preduzetničkog duha i samozapošljavanja.

Ovogodišnji Jahorina ekonomski forum značajnu pažnju posvetiće ulozi medija u kreiranju poslovne klime na panelu koji će voditi bivši novinar i osnivač Represent Systema, vodeće regionalne agencije za integrisane komunikacije, dr Borislav Miljanović. Ujedno, Forum će ugostiti i američko-njemačkog slobodnog novinara, istoričara i ekonomskog analitičara Vilijam Engdala.

Očekuje se da Jahorina Ekonomski forum preraste u tradicionalno okupljanje, te zauzme poziciju među vodećim poslovnim dešavanjima ovog tipa u regionu i ujedno privrednicima, ali i predstavnicima države pomogne u razmeni ideja, znanja i iskustava koja mogu pomoći kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i sveopštem privrednom razvoju kako Republike Srpske, tako i cele Bosne I Hercegovine.

Pročitajte i ovo...