Home VestiEkonomija Glasanje hiljada poverilaca o nagodbi u Agrokoru putem mobilne aplikacije

Glasanje hiljada poverilaca o nagodbi u Agrokoru putem mobilne aplikacije

by bifadmin

Trgovački sud u Zagrebu zakazao je ročište za glasanje hiljada poverilaca o nagodbi Agrokora za sredu, 4. jul. „Zbog velikog broja poverilaca i tražbina, glasanje se na ročištu neće vršiti dizanjem ruke ili prozivanjem, već putem za tu svrhu oformljene mobilne aplikacije naziva ‘m2voting’ dostupne na Google play i Apple store“, naveo je Trgovački sud uz obrazloženje da je više od 5.500 poverilaca s preko 12.000 potraživanja.

Na ročište za glasenje o nagodbi pozvani su svi poverioci, članovi privremenog veća i vanredni poverenik Agrokora Fabris Peruško.

Sud je naveo i da će se poveriocima osporenih tražbina priznati pravo glasa ako se na ročištu za glasanje vanredni poverenik i prisutni poverioci s pravom glasa tako sporazumeju, a ako se sporazum ne postigne, odlučuje sud na ročištu.

Ročište počinje u osam ujutro u Košarkaškom centru „Dražen Petrović“ (Cibona), a ukoliko ne bude završeno istog dana, novo ročište će biti 5. jula, a po potrebi, i dan kasnije.

Premijer Andrej Plenković juče je na sednici Vlade Hrvatske ocenio da je prihvatanje nagodbe veliko postignuće, da Agrokor ima ekonomsku budućnost, kao i sve kompanije u njegovom sastavu, i partneri.

Privremeno veće u utorak je jednoglasno dalo saglasnost vanrednom povereniku na konačan tekst nagodbe u Agrokoru i ona je upućena Trgovačkom sudu koji je juče objavio na svojoj e-oglasnoj tabli.

Predlog nagodbe ima 7.300 stranica s pratećim prilozima.

Vanredni vladin poverenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je u utorak da poverioci s visokim ukupnim udelom u tražbinama, do 85 odsto, podržavaju izglasanu nagodbu.

On je otkrio vlasničku strukturu nove Grupe Agrokor, čiji je najveći pojedinački suvlasnik ruska Sberbanka s 39,2 odsto. Zajedno s ruskom VTB bankom, imala bi 46,7 odsto vlasništva.

Dobavljači koncerna u proseku će dobiti 60 odsto svojih potraživanja, a finansijske institucije i ostali poverioci do 20 odsto.

Dogovorena je i mogućnost zamena akcija u Merkatoru da Sberbanka svoj deo u Merkatoru zameni za budući suvlasnički deo u budućem Agrokoru.

Takodje je precizirano da dve ruske banke ne bi mogle da imaju 50 odsto ili više u budućem Agrokoru zbog sankcija koje za ruske kompanije imaju SAD, EU i Velik

Kada poverenici izglasaju nagodbu, Trgovački sud je mora potvrditi do 10. jula.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...