Home VestiPolitika i društvo Kladionice su jedan od sigurnih pobednika Svetskog prvenstva u fudbalu

Kladionice su jedan od sigurnih pobednika Svetskog prvenstva u fudbalu

by bifadmin

U toku je Svetsko prvenstvo u fudbalu, čijeg pobednika možemo samo da nagađamo. Bar što se tiče samog fudbala. Međutim, van takmičarskog dela postoje određene industrije koje su tokom održavanja ovakvih sportskih manifestacija sigurni dobitnici. Jedna od njih je i industrija klađenja.

Istraživanja pokazuju da je ona veoma razvijena u siromašnim zemljama, što i sami možemo primetiti po broju kladionica u Srbiji. Ipak, mi nismo šampioni ni u ovoj disciplini. Bosna i Hercegovina nas je u njoj pretekla. Naši susedi su naime prvi u Evropi po broju kladionica. U ovoj zemlji na svakih 1.000 stanovnika posluje po jedna kladionica. Analitičari tvrde da je svaki peti stanovnik BiH zavistan od neke vrste igara na sreću.

Ekonomisti smatraju da je ovo posledica osećaja beznadežnosti koji rađa život sa ograničenim materijalnim mogućnostima. Možda stanovnici Balkana nemaju dovoljno novca da voze bezbedne automobile ili da redovno letuju i zimuju, ali imaju bar za ulaganje u nadu da će do novca lako doći.

Iako je u razvijenim društvima klađenje manje popularan sport nego u siromašnim zemljama, i one imaju veliki broj kladionica, ali i zavisnika od ovakvih igara na sreću. Staro kockarsko pravilo da kuća uvek dobija važi i ovde – samo u velikoj Britaniji kladionice beleže godišnji profit od 13,5 milijardi funti, koji je svake godine veći za još jednu milijardu. Dakle, ipak se zna bar jedan od pobednika aktuelnog fudbalskog nadmetanja.

Pročitajte i ovo...