/ Vesti / Najviše TV reklama na Pinku, Prva na drugom mestu
BiF Analize Čitajte B&F online

Najviše TV reklama na Pinku, Prva na drugom mestu

Svakog dana u našoj zemlji gledaocima TV programa se prikaže 2.362 različite reklame, a u zavisnosti od TV stanice udeo plaćenih reklama i spotova u odnosu na ukupan emitovani program razlikuje se skoro dvostruko.

This post has already been read 887 times!

Svakog dana u našoj zemlji gledaocima TV programa se prikaže 2.362 različite reklame, a u zavisnosti od TV stanice udeo plaćenih reklama i spotova u odnosu na ukupan emitovani program razlikuje se skoro dvostruko.

Kako Kamatica saznaje najduže reklamno vreme u odnosu na ukupan program, skoro 12 procenata, što bi u praksi značilo da od 100 sekundi emitovanog programa, 12 sekundi je namenjeno reklama ima TV Pink. Nešto malo manje od toga imaju TV Prva i TV O2, dok je na programu TV N1 i TV Happy to nešto više od sedam procenata.

Najmanji udeo reklamnog bloka ima RTS 1 sa 5,46 procenata, u odnosu na ukupno emitovani sadržaj, pokazalo je istraživanje agencije Ninamedia.

„Zvanični cenovnici su jedna kategorija, a rabati i tržište sasvim druga. Tako da, procenjenu vrednost samih oglasa nemamo, jer su ukupne cene koštanja znatno manje nego kao kada bi se računale jednostavno metodom cena za sekundu, pa pomnoženo sa brojem sekundi“, objašnjava Gavrilo Tomić, direktor sektora analiza
medijskog sadržaja u Ninamediji.

On još i dodaje da se sekunde za reklame najčešće kupuju preko agencija, na kompenzaciju ili asignacijom (to je poseban oblik izmirivanja obaveza), a dominantno učešće na našem tržištu imaju tri agencije.

Najčešće se reklamirao specijalizovani program za TV prodaju – Top Shop, zatim slede VIP mobile, Maxi, pa Vitalis, oko su veliki broj reklamnih sekundi imali i Telenor, Tempo, MTS, Coca-Cola i Idea…

TV Prva na osnovu broja emitovanih sekundi reklama je na prvom mestu sa 1.854.867 sekundi reklamnog bloka, a potom slede TV Pink, TV 02, Happy, N1 i pred kraj RTS 1.

Cenovnici oglašavanja u zavisnosti od termina kao i od izabrane televizijske stanice za jedan sekund emitovanja kreću se od 600 do 18.000 dinara, dok se za gostovanje od 3 minuta u emisijama naplaćuje 40.000 dinara, saznaje Kamatica.

Izvor: Kamatica

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close