Home Tekstovi Akcije javnih preduzeća: Nema razloga za žurbu

Akcije javnih preduzeća: Nema razloga za žurbu

by bifadmin

Prvog dana upisa, 28. januara ove godine, za besplatne akcije šest javnih preduzeća na šalterima JP “PTT Srbija” prijavilo se čak oko 75.000 građana. Dan kasnije, ukupan broj onih koji su se registrovali bio je 130.000, tako da ukoliko bi se tim tempom nastavilo, celokupni postupak evidentiranja četiri miliona građana mogao bi da bude završen za četrdesetak dana. Razloga za žurbu nema, jer svoje pravo građani mogu da ostvare do 31. jula ove godine.

Građani koji ostvaruju pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu moraju da ispune više uslova. Osnovni je naravno da nisu ostvarili pravo na besplatne akcije. Potrebno je da su punoletni na dan 31.12. 2007. godine, kao i da su na dan sticanja statusa nosioca prava upisani u birački spisak. Neophodno je i da su državljani Republike Srbije na dan 3. januar ove godine, kada je zakon stupio na snagu i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije od 30. juna 2007. godine.

Svi oni će u podjednakoj vrednosti dobiti akcije Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, “Telekoma Srbije”, “Jat ervejza”, Aerodroma “Nikola Tesla” i Galenike. Tim hartijama od vrednosti međutim neće se moći da trguju u narednih šest meseci, dok se preduzeća ne privatizuju. Građani se za besplatne akcije prijavljuju na šalterima JP “PTT Srbije”, uz ličnu kartu i karticu tekućeg računa. U slučaju da nemaju tekući račun u pošti im se bez nadoknade dodeljuje broj računa. Procedura predviđa da se potpisuje zahtev za besplatne akcije u dva primerka, od kojih se jedan upućuje Agenciji za privatizaciju, a drugi ostaje podnosiocu zahteva.

Akcije javnih preduzećaPosle provere podataka, Agencija za privatizaciju najkasnije do kraja godine građane će pismeno obaveštavati da li imaju pravo na besplatne akcije.

Svoje pravo mogu da ostvare i građani u inostranstvu koji se evidentiraju u diplomatsko konzularnim predstavništvima. Registraciju osoba sa invaliditetom, starih, nepokretnih i građana na izvršenju zatvorskih sankcija obavlja posebna komisija. Nju čine predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, pošte i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zaposleni i bivši zaposleni u šest javnih preduzeća, koji imaju pravo na prenos akcija, prijave, umesto u pošti, podnose na šalterima Nacionalne službe za zapošljavanje.

Svoje pravo mogu da ostvare zaposleni i bivši zaposleni u NIS-u (Transnafta” i “Srbija gas”), JAT-u, “Telekomu” (Pošta), EPS-u (Elektromreža, Resavica, Kopovi Kosova, Termoelektrane Kosovo i Elektrokosmet), Galenici i Aerodromu “Nikola Tesla”

Prvi među njima prijavljivaće se radnici NIS-a i “Jat ervejza”. Oni imaju dva meseca na raspolaganju da se prijave za sticanje prava na besplatne akcije, tačnije njihova evidencija trajaće do 31. marta. Za prva dva dana evidentiranja, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo se samo 183 sadašnjih bivših radnika.

I zaposlene i bivše zaposlene koji se prijave u roku, Agencija za privatizaciju upisuje u evidenciju zaposlenih i bivših zaposlenih i izdaje potvrdu, koja se, kao i kod ostalih građana dostavlja na kućnu adresu.

Podaci koji se upisuju prilikom evidencije građana za besplatne akcije u poštama

  • Prezime, ime roditelja i ime
  • Matični broj
  • Datum rođenja
  • Prebivalište i adresa stana
  • Šifra opštine
  • Broj dinarskog računa u banci
  • Kontakt telefon

Zaposleni i bivši zaposleni u javnim preduzećima prijavljuju se preko filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i podnose:

  • Uverenje o državljanstvu ne starije od šest meseci
  • Fotokopiju lične karte
  • Overenu fotokopiju radne knjižice
  • Potvrdu o prebivalištu

Uredbom su definisane i sankcije za sve one koji prekrše propis. Tako će se od 10.000 do 50.000 dinara kazniti radnici pošte ili diplomatsko-konzularnog preduzeća, koji ne poštuju predviđenu proceduru, dok je za građane koji podnesu netačne podatke u procesu evidentiranja novčana kazna od 5.000 do 10.000 dinara.

U Uredbi se kaže da svi oni koji se ne prijave lično, smatraće se da nisu podneli prijavu i neće moći da ostvare svoje pravo.

Danijela Milosavljević

broj 40, februar 2008.

Pročitajte i ovo...