Home VestiBiznis & Finansije Bruton: Opasnost od trgovinskog rata SAD i EU

Bruton: Opasnost od trgovinskog rata SAD i EU

by bifadmin

Evropa brine da bi američka administracija mogla da usvoji izolacionisticku ekonomsku politiku. U razgovoru za Glas Amerike (VoA) Džon Bruton, ambasador Evropske unije u Vašingtonu, ističe da bi klauzula u paketu stimulativnih mera, o kupovini isključivo američkih proizvoda, mogla bi da dovede do trgovinskog rata između Evrope i Amerike.

Klauzula o kupovini iskljucivo americkih proizvoda mogla bi da dovede do trgovinskog rata između SAD i EU izjavio je Bruton za VoA i naveo da je ekonomska kriza zahvatila čitav svet, pa stoga mere za popravljanje samo američke, samo evropske ili samo kineske privrede, ne mogu da budu uspešne.

Povodom nastavka evropske integracije, ambasador Bruton je rekao da Evropska unija neće primati nove članice pre nego što bude usvojena Lisabonska povelje o reformi ustrojstva Unije, što bi moglo da usledi do kraja ove godine. Na predlog nekih američkih funkcionera da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da budu integrisane do 2015, ambasador Bruton je primetio da takve odluke treba prepustiti Evropljanima: „Evropska unija je dobrovoljna organizacija. Niko nije obavezan da postane član i svaka zemlja može po svom nahođenju da je napusti. Istovremeno, nijedna zemlja ne može da bude primljena bez pristanka svih članica tog bloka. Da bi sama Unija bila uspešna, neophodno je da sve njene članice veruju ne samo u njen ekonomski model, već u njen politički koncept. Evropska Unija nije puko oruđe na mapi geostrateških interesa“, izjavo je Bruton za VoA.

Pročitajte i ovo...