Home VestiBiznis & Finansije G7 protiv protekcionizma

G7 protiv protekcionizma

by bifadmin

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta saopštili su da je stabilizacija svetske privrede i globalnih finansijskih institucija trenutno ključni zadatak međunarodne zajednice.

Po okončanju dvodnevnog sastanka u Rimu, ministri i bankari G7 ocenili su da sve zemlje moraju da sarađuju kako bi se ostvario maksimalan ukupni učinak korektivnih mera. Saopšteno je takođe da će zemlje G7 izbegavati protekcionističku ekonomsku politiku koja bi mogla dodatno da pogorša akutnu globalnu krizu.

G7 smatraju kako se protekcionizmom, pa i planom američkog predsjednika Baracka Obame od 787 milijarda dolara ne može suzbiti kriza. Direktor Međunarodnoga monetarnog fonda Dominik Štraus-Kan procenio je da će kriza trajati još najmanje šest mjeseci. Stanje je u razvijenim zemljama loše, ali u siromašnim je zemljama tragično. Potrebno je dati poverenje međunarodnom tržištu, poruka je rimskog sastanka koji je ujedno bio i prvi dolazak američkog ministra finansija Tima Gajtnera na G7.

Ministar Gajtner je po okončanju razgovora istakao da će SAD sarađivati sa ostalim razvijenim zemljama i zemljama u usponu kako bi se „postigao konsenzus“ o reformi svetskog finansijskog sistema. Pre sastanka, prisutna je bila zabrinutost da bi novi američki paket za oporavak privrede, odobren u oba kongresna doma, mogao da vodi u pravcu politike zvane „Amerika na prvom mestu“, što bi, strahuje se, moglo da destabilizuje princip slobodne trgovine. Ministri G7 izrazili su čvrst stav da je za oporavak svetske privrede neophodno zadržati otvorene granice i podstaći vlade širom sveta da se ne bave samo sopstvenim radnim mestima i industrijama. U saopštenju iz Rima takođe je izražena podrška američkom i britanskom pristupu oporavku bankarskog sistema putem dokapitalizacije banaka.

Kraj radne nedelje je velikoj većini evropskih zemalja doneo novo turobno upozorenje da se ne vidi kraj ekonomskim nedaćama, finansijskoj krizi i recesiji. U petak, 13. februara je, naime objavljeno da je u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji u poslednjem kvartalu 2008. zabeležen zabrinjavajući pad bruto-nacionalnog proizvoda. Za Nemačku su novoobjavljeni podaci posebno zabrinjavajući, jer govore o najtežoj krizi od ujedinjenja dve Nemačke pre devetnaest godina.

Pročitajte i ovo...