M cilja M

by bifadmin

Najbogatiji srpski biznismen Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, i u godini ekonomske krize ne odustaje od svojih ambicioznih planova, a jedan od njih je da preuzme slovenački trgovinski lanac Merkator.

U političkim krugovima se procenjuje da će Mišković svoju nameru teško ostvariti jer je do sada Slovenija pronalazila načine kako da zaustavi srpske investicije na svoje tržište, dok se u stručnoj javnosti ne odbacuje mogućnost da ipak kupi Merkator. Ukoliko mu to poðe za rukom još jednom bi pokazao da je nemoguće postaviti granice njegovoj imperiji, uprkos nekim tvrdnjama da Delta, zbog megalomanskog širenja, nije u zavidnoj finansijskoj situaciji.

Mišković je na listi najbogatijih ljudi u svetu, čije se bogatstvo procenjuje na 0,35% bruto društvenog proizvoda Srbije. Obogatio se u vreme vladavine Slobodana Miloševića, kad je imao ekskluzivna prava na uvoz najprodavanije i najprofitabilnije robe, ali je i posle promene vlasti, 5. oktobra 2000. godine, nesmetano nastavio da se bogati i ulaže novac čije se poreklo nije znalo, zahvaljujući dobrim vezama sa strankama na vlasti. Sam Mišković je početkom februara na proslavi 18 godina poslovanja Delte, najavljujući ovogodišnje investicije te kompanije u vrednosti od 360 miliona, od čega bi polovina bila iz profita kompanije a polovina iz kredita, rekao da jedva čeka ponudu jeftinih kredita koje su deo paketa mera Vlade Srbije za prevladavanje posledica ekonomske krize. Ti krediti će se deliti za obezbeđivanje likvidnosti i finansiranje izvozne proizvodnje, a imaće godišnje kamatne stope od oko 6%, što je duplo manje od tržišnih kamata koje trenutno nude banke. Direktor Delta maksija, Deltine firme koja se bavi iskljuèivo trgovinom, Dragan Filipović, je rekao da će Delta uzeti te jeftine pozajmice, ali samo da bi finansirala svoje dobavljače. Iako u Delti to ne potvrđuju, ta kompanija dobavljačima duguje milionske iznose jer je rok za isplatu dostavljene robe produžila sa šest meseci na godinu dana. Dobavljači nisu u prilici da postavljaju uslove jer Delta svojim hipermarketima, zatim preko trgovinskih firmi C Market i Pekabete, koje su u takođe njenom vlasništvu, drži monopol u trgovini u Srbiji.

Subvencionisane kredite Delta bi praktično koristila za isplatu svojih dugova, iako robu u marketima naplaćuje uglavnom u gotovini, a najduže na otplatu od dva do tri meseca. Sa druge strane, u stranoj štampi, kao što je slovenački list Finance, navodi se da je Mišković trenutno u mukama kako da izmiri kredite u vrednosti od 750 miliona evra, koje je Delta uzimala ranijih godina da bi se širila u regionu.Finance pišu da je neobavezujuću ponudu za kupovinu 48% Merkatora predao i finansijski prilično iscrpljen beogradski Holding. Prema pisanju lista, Delta Holding poslao je ponudu „u konzorcijumu sa stranim fondovima“, a jedan od njih bi, nagađaju Finace, mogao biti CVC kapital Partners, koji je među zainteresovane uvrstio i fond Blekston (Blackstone), nesuđenog kupca trećine Nove Ljubljanske banke (NLB) i Telekoma Slovenije. Jedan od osnivača tog fonda je i Mit Romni (Mitt Romney), koji je prošle godine važio za jednog od glavnih kandidata za potpredsednika SAD u sluèaju pobede republikanca Džona Mekejna (John McCain). Većinski vlasnici Merkatora, Pivara Laško i Infond holding koji je većinski vlasnik Pivare Laško, u novembru prošle godine su najavili da su spremni da prodaju svoje uloge u toj kompaniji od 48,34%, a rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda je istekao početkom februara. Za sada je zvanično potvrđeno da je takvu ponudu poslala Delta, dok hrvatski Agrokor ne želi da to potvrdi ili negira. Nezvanično se pominje da je pismo o nameri da kupi Merkator dostavilo više od deset investitora. Procenjuje se da je vrednost Merkatora oko 600 miliona evra, odnosno da će kupac ponuđenog paketa akcija morati da ga plati od 300 do 400 miliona evra. Finance pak navodi da je po prilièno nejasnom konkursu prodaje ključnog udela Merkatora o broju neobavezujućih ponuda i ponuđačima još ništa ne govori, što je „prema mišljenju izvora iz investicionih krugova, znak da ponude nisu dobre“.

Uprava Merkatora za sada ne želi da se izjašnjava o ponudi Delte, ali na Internet stranici Ljubljanske berze navodi da podržava promenu vlasničke strukture koja „obezbeđuje mogućnost stabilnog dugoročnog ostvarivanja zacrtanih strateških i razvojnih ciljeva Grupe Merkator kao samostalne vodeće trgovačke kompanije u jugoistočnoj Evropi“. Istovremeno, dobavaljači Merkatora iz Slovenije se plaše šta bi za njih značio dolazak novih vlasnika, jer se preko tog lanca plasira više od 50% domaće robe. Proizvođači is Srbije nemaju razloga da se mnogo raduju ako bi Mišković uspeo da na velika vrata uđe na slovenačko tržište jer se do sada njegova poslovna politika zasnivala na postizanju velikog profita, a ne na zaštiti domaće privrede. Mišković tvrdi da za njega taj novac nije nikakav problem i spreman je da, ako uspe u preuzimanju udela Pivare i Infonda, ponudi ostalim akcionarima da otkupi i njihove udele u Merkatoru, kako bi postao većinski vlasnik te najuspešnije slovenačke kompanije.

Srpski ekonomisti ukazuju da bi veći deo subvencionisanih kredita mogao da završi u Miškovićevim rukama, preko njegovih brojnih firmi, i da bude upotrebljen za preuzimanje Merkatora, umesto za podsticanje domaće proizvodnje. „To nekako izgleda čudno. Vi ste u problemu, a istovremeno hoćete mnogo da investirate, a tražite pomoć od države da rešite neke osnovne probleme, odnosno da platite svoje dobavljače“, kaže , beogradski ekonomista Aleksandar Stevanović. Merkator u Srbiji ima 95 prodajnih objekata i zapošljava oko 4.000 radnika, a ranije je iz te kompanije najavljeno da planira dalje širenje na srpskom tržištu. Ako bi Delta kupila Merkator, Komisija za zaštitu konkurencije morala bi ponovo ispita poziciju Delte na srpskom tržištu pošto bi zajedno sa udelom Merkatora možda prešla monopolski prag za celu Srbiju. Komisija već dve godine pokušava da dokaže da ta kompanija u oblasti trgovine ima dominantan udeo u Beogradu i da nikako nije smelo da joj se, pre nego je ta Komisija osnovana, dozvoli da kupi najveći maloprodajni lanac beogradski C market. Kad je C market ponuđen na prodaju Merkator je dostavio ponudu, ali je to bilo sprečeno intervencijom vlade Srbije, koja je, pravdajući to nerešenim vlasničkim odnosima u C marketu, privremeno stopirala prodaju i kasnije omogućila da Mišković kupi i to preduzeće.Pivaru Laško je na prodaju svog udela u Merkatoru, naterao udar antimonopolske komisije, kako navodi slovenačka štampa, ali su to samo spekulacije, kao i navodi da će država Slovenija ponovo postati suvlasnik Merkatora ili da će se Delta udružiti sa Agrokorom u kupovini Merkatora. Izvesno je samo da su se prodavci akcija dobro zaštitili jer su u tenderu naveli da će u drugoj fazi prodaje moći da uèestvuju samo oni ponuđači koje oni ocene kao primerene i pozovu ih na saradnju u daljim postupcima.

Još nije poznat rok za predaju obavezujućih ponuda, ali su Pivara i Infond zadržali pravo da u bilo kojoj fazi postupka prodaje pozovu ponuđače da dopune svoje ponude, zatim da sa njima pregovaraju i pregovore prekinu ne navodeći razlog. Mišković je već jednom nogom na slovenačkom tržištu jer je u Ljubljani napokon prošle godine uspeo da kupi plac za izgradnju tržnog centra u koji će uložiti 240 miliona evra.Kupovina Merkatora bi mu ubrzala osvajanje tog tržišta, ali sudeći na osnovu onoga što je do sada preduzimao, verovatno je da on ima i rezervni plan.

(Beta monitor)

Pročitajte i ovo...