Home VestiBiznis & Finansije SAD: Loše vesti

SAD: Loše vesti

by bifadmin

Najnoviji izveštaji o gradnji i prodaji novih kuća, kao i iz industrijskog sektora SAD potvrđuju da su ti delovi američke ekonomije ozbiljno pogođeni recesijom.

Prema izveštaju sekretarijata za trgovinu, gradnja novih kuća u Sjedinjenim Državama pala je u januaru na rekordno niske vrednosti, jer su zbog velikog broja neprodatih kuća i smanjene potražnje, graditelji odustali od brojnih projekata, objavljuje “Glas Amerike” (VoA).

Izgradnja novih kuća je u januaru pala za 17 odsto u odnosu na decembar – na 466 hiljada jedinica, što je najniži nivo od 1959. otkako Sekretarijat za trgovinu prati taj sektor. Broj dozvola za izgradnju novih kuća, takode je pao i to za 4,8 odsto – na 521 hiljadu jedinica, što je najniža vrednost svih vremena.

Proizvodnja u industrijskom sektoru opala je u januaru za 1,8 odsto, što takođje predstavlja pad od 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno, zvaničnici federalnih rezervi objavili su nove prognoze prema kojima ce SAD ove godine zabeležiti negativni rast između pola i 1,3 odsto. Ta procena je lošija od prethodne, objavljene pre nekoliko meseci. Zvaničnici takođe predviđaju da bi nezaposlenpost u Sjedinjeniom Državama mogla ove godine da dostigne 8,8 odsto, što je za preko jedan odsto više u odnosu na prethodne prognoze.

Pročitajte i ovo...