Home VestiBiznis & Finansije Rusija: Rekordan skok deviznih rezervi

Rusija: Rekordan skok deviznih rezervi

by bifadmin

Devizne rezerve Rusije, treće po veličini u svetu posle Kine i Japana, povećane su za preko 9 milijardi dolara, na 385 milijardi dolara.

Ruske devizne rezerve porasle su prošle nedelje najviše u ovoj godini, nakon što je dolar počeo da slabi, a centralna banka krenula u intenzivnu kupovinu deviza kako bi podstakla jačanje rublje. Tako su devizne rezerve Rusije, inače treće po veličini u svetu, nakon Kine i Japana, povećane do 20. marta za 9,2 milijardi dolara, na 385,3 milijardi dolara.

Dolar je u trećoj nedelji marta u odnosu na evro oslabio 5,1 odsto, što je najveći pad dolara u odnosu na evro od decembra. Američka valuta istovremeno je pala i u odnosu na japanski jen za 2,1 odsto i britansku funtu za 3,2 odsto.

U valutnoj strukturi ruskih međunarodnih rezervi dominira dolar sa udelom od 45 odsto, sledi evro sa udelom od 44 odsto, dok je udeo jena tek 1 odsto, izjavio je guverner ruske centralne banke Sergej Ignjatiev.

Ruske rezerve su u ovoj godini, radi zaštite rublje od devalvacije, smanjene za čak 36 odsto, sa rekordnih 598,1 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo...