Home TekstoviNove tehnologije Srbija po ICT konkurentnosti na 84. mestu

Srbija po ICT konkurentnosti na 84. mestu

by bifadmin

U osmom po redu Globalnom izveštaju o informacionoj tehnologiji Svetskog ekonomskog foruma (WEF), Srbija je na 84 mestu od ukupno 134 zemlje.

Istraživanje ICT konkurentnosti pokazuje koliko se pojedina zemlja oslanja na informatičku i komunikacionu tehnologiju (ICT) u podsticanju ekonomskog rasta. Indeks mrežne spremnosti na kojem se temelji istraživanje obuhvata tri dimenzije: opštee poslovno, regulativno i infrastrukturno okruženje za ICT, zatim spremnost pojedinaca, poslovnog sektora i vlade za jače korišćenje ICT-a kao i stvarno korišćenje najmodernijih informaciono-komunikacionih tehnologija.

Prema rezultatima istraživanja, najkonkurentnija ICT zemlja na svetu i ove je godine Danska, sledi Švedska, na trećem mestu je SAD, a slede Singapur iŠvajcarska. Najveće iznenađenje je skok Kine za 11. mesta na 46. mesto. Od zemalja u regionu najbolje je rangirana Slovenija koja je na 31. mestu, Hrvatska na 48 mestu, Crna Gora na 71. mestu, Makedonija je na 79. mestu, a Bosna i Hercegovina na 106. poziciji.

Pročitajte i ovo...