Home VestiBiznis & Finansije GM zatvara fabrike, Krajsler pred bankrotstvom

GM zatvara fabrike, Krajsler pred bankrotstvom

by bifadmin

Američki Sekretarijat za pravosuđe navodno priprema pokretanje stečajnog postupka za Krajsler, dok Dženeral Motors, koji je danas dobio novu pozajmicu vlade, zatvara 13 fabrika na dva ili više meseci ovog leta. Očekuje se da će privremeno zatvaranje fabrika dovesti do niza otkaza među snabdevačima širom zemlje.

Dženeral Motors, koji beleži pad prodaje od gotovo 50 odsto, nada se da će privremenim zatvaranjem 13 fabrika tokom većeg dela leta uštedeti milijarde dolara.

“Sprovodimo dublju i bržu rekonstrukciju, kako bismo što prije učinili našu kompaniju održivom”, istakao je predsednik GM-a za Sjevernu Ameriku, Troj Klark.

Fabrike u državama kao što su Teksas, Mičigen, Kentaki i Delaver, biće zatovorene do devet sedmica. Zaposleni će i dalje dobijati veći deo plate, ali će biti primorani da se oslone na državnu nadoknadu za nezaposlene.

Dženeral Motors će proizvesti 190 hiljada automobila manje, da bi rasprodao preveliki inventar u svojim zastupništvima širom zemlje. Postavlja se, međutim, pitanje kakve su dugoročne prognoze.

“Jasno je da će Dženeral Motors morati da prijavi stečaj kako bi riješio ta pitanja. Mislim da nema drugog izlaza”, smatra analitičar Karl Brauer.

Bankrotstvo bi moglo da bude skora realnost za Krajsler. Sekretarijat za finansije priprema tu opciju ukoliko narednih dana ne bude postignut dogovor sa italijanskom autokompanijom Fijat. Očekuje se da će ove loše vesti imati teške posledice po one koji snabdevaju autoindustriju neophodnim zalihama – od čelika do svećica.

“Snabdevači bi mogli da se suoče sa otkazima i mogućim bankrotstvima. Verovatno će morati da smanjuju troškove i da zatvaraju”, ističe Brauer.

Sekretarijat za pravosuđe takođe pokušava da nađe način da sačuva penzije radnika, u slučaju da Krajsler bankrotira.
(www.voanews.com)

Pročitajte i ovo...