Home VestiBiznis & Finansije Pad potrošnje aluminijuma

Pad potrošnje aluminijuma

by bifadmin

Alkoa (Alcoa), vodeći svetski proizvođač aluminijuma, za tekuću godinu prognozira pad svetske potrošnje tog metala za 6-7 odsto. Pre samo dva i po meseca kompanija, koja je u četvrtom lanjskom kvartalu ubeležila prvi gubitak za šest godina, očekivala je u 2009. pad potrošnje alumunijuma od samo dva odsto.

Prema prognozama iz Alkoe, tražnja aluminijuma na sektoru avioindustrije nastaviće da raste ali će u autoindustriji i građevinarstvu pasti. Cena tog metala je u poslednjih šest meseci pala oko 60 odsto i sada tona na LME košta oko 1.430 dolara za tromesečnu isporuku.

U kompaniji globalnu ponudu i tražnju aluminijuma ocenjuju kao uravnoteženu. Međutim, ako se isključi Kina, koja je postala neto uvoznik aluminijuma, na Zapadu je tog metala previše i suficit premašuje milion tona. U kući Barklejs kapital (Barclays Capital) smatraju da bi cena aluminijuma mogla da padne na oko 1.000 dolara za tonu, što je najniže od 1986, kao i da će 2009. biti najgora godina za evropsku tražnju za više od deset godina.

Do sada ove godine aluminijum je bio najjeftiniji krajem februara, kada je koštao 1.251 dolar, ali mu je cena od tada porasla oko 15 odsto.

Pročitajte i ovo...