Home VestiBiznis & Finansije Glavaš pušten iz pritvora

Glavaš pušten iz pritvora

by bifadmin

Branimir Glavaš je, kako se i očekivalo, pušten iz pritvora, jer kao građanin BiH ne može da bude zatvoren zbog ekstradicionog postupka. No, proces izručenja se ovim činom ne prekida (ako opet ne pobegne negde).

Tim povodom Glavaš je izjavio da odluka o puštanju iz zatvora „pokazuje da BiH ima budućnost uprkos svim svojim problemima, jer je njeno sudstvo donijelo ovakvu odluku, dok bi u Hrvatskoj iz političkih razloga i političkih pritisaka ova odluka bila unaprijed poznata i drugačija“.

Ovim nije ugrožen postupak izručenja Hrvatskoj, koja će se potruditi da u roku od 40 dana dostavi dokumente na osnovu kojih traži ekstradiciju Glavaša.

Međutim, hrvatski mediji pišu da je ovaj slučaj presedan, jer iako dve države nemaju bilateralni sporazum koji bi precizirao mogućnost izručivanja ratnih zločinaca, očigledno je da „je upis u državljanstvo zatražen s očitom namjerom izbjegavanja procesuiranja i posljedica zbog osude za ratni zločin“. Očigledno je još nešto – Hrvati su veoma angažovani u nameri da se sprovede pravda nad Glavašem, što iz naše perspektive deluje čudno, jer zamislite da neka zemlja pruža našim ratnim zločincima neku vrstu pravne zaštite, mi bi verovatno nazvali najveći bulevar po njoj.

Pročitajte i ovo...