Home TekstoviNove tehnologije Vrbovanje špijuna preko Fejsbuka

Vrbovanje špijuna preko Fejsbuka

by bifadmin

Unutrašnja obaveštajna služba Izraela pozvala je javnost u zemlji da opreznije koristi Fejsbuk, zbog mogućeg vrbovanja špijuna od strane arapskih militanata preko ove mreže.

Rojters javlja da osim vrbovanja špijuna, postoji i mogućnost kontaktiranja korisnika Fejsbuka radi otmica izraelskih građana.

Vlasti Izraela apelovale su na korisnike Inteneta da ne odgovaraju na poruke nepoznatog sadržaja, a posebno da ne daju brojeve telefona i lične podatke nepoznatima.

Obaveštajna služba Šin Bet tvrdi da se ova predostrožnost iziskuje zbog nedavnog incidenta, u kom je korisnike izraelskog Fejsbuka kontaktirao „libanski agent“ i nudio im novac za informacije o njihovoj državi. Njegov cilj je bio da namami korisnike da se lično sastanu sa njim(a), da bi ih, kako se pretpostavlja, kidnapovao ili regrutovao kao špijune.

Kako prenosi Dojče vele, poslednjih godina ekstremisti sve češće u borbi protiv Izraela koriste internet, a njegovu vrednost posebno su prepoznali oni iz palestinske organizacije Hamas koji koriste Guglovu mapu sveta kako bi bili precizniji prilikom raketiranja gradova u južnom Izraelu.

Pročitajte i ovo...