Home VestiBiznis & Finansije Berze u BiH izgubile 5,5 mlrd evra

Berze u BiH izgubile 5,5 mlrd evra

by bifadmin

Indeksi Sarajevske i Banjalučke berze SASX-10 i BIRS u proteklih godinu pali su za 54,5, odnosno 44 odsto.

Ukupna tržišna kapitalizacija berzi u BiH u prošloj godini pala je za 3,1 milijardu evra, odnosno više od jedne trećine, i sada iznosi oko 5,5 milijardi evra, vidljivo je iz polugodišnjih finansijskih izveštaja Sarajevske i Banjalučke berze.

Vrednost akcija svih kompanija i fondova na Sarajevskoj berzi na kraju prvog polugodišta 2009. iznosila je oko 3,5 milijardi evra, što je za pola milijarde manje u odnosu na kraj prošle godine, a čak 2,35 milijardi evra manje u poređenju s krajem juna 2008. godine.

Tržišna kapitalizacija Banjalučke berze na kraju ovogodišnjeg polugodišta iznosila je dve milijarde evra, što je za oko 100 miliona više u odnosu na kraj 2008. godine, ali i za 765 miliona manje u odnosu na kraj juna prošle godine.

Za šest meseci ove godine na Sarajevskoj berzi je ostvaren promet od 50 miliona evra, za 25 miliona niži nego u istom razdoblju prošle godine. Banjalučka berza istovremeno beleži pad prometa za 43 odsto, sa oko 80 miliona na 46 miliona evra.

Indeksi Sarajevske i Banjalučke berze SASX-10 i BIRS, koji pokazuju kretanje akcija najlikvidnijih kompanija, u proteklih godinu pali su za 54,5, odnosno 44 odsto, dok su indeksi fondova FBiH i RS (BIFX i FIRS) ušli u “crveno” za 52, odnosno 48 odsto.

Istovremeno je trend pada indeksa najlikvidnijih kompanija Sarajevske berze SASX-10 usporio pa je pad bio 16 odsto u poređenju sa 38 odsto u istih šest meseci 2008. godine, objavilo je tržište kapitala Federacije BIH.

Indeks fondova BIFX oslabio je u manjoj meri od indeksa akcija, za nešto više od šest odsto, nakon pada za više od 36 odsto u prvih šest meseci prethodne godine.

Pročitajte i ovo...