Home Tekstovi Energetika i resursi: Dominacija velikih

Energetika i resursi: Dominacija velikih

by bifadmin

Stare naftne i elektro kompanije i dalje prema prihodima dominiraju u Adrija regionu više nego bilo koji drugi sektor. U ovom smislu, region blisko prati EU, kao i globalne trendove. Postoje značajne ekonomije obima u sektoru energetike i resursa, što čini velike kompanije poželjnim.

Godine 2008, tri najveće energetske i kompanije za resurse Adria regiona prema prihodima su bile INA, za njom NIS, sa Petrol Group na trećem mestu. Ove kompanije su tržišni lideri u naftnom sektoru tri najveće ekonomije Adria regiona: Hrvatske, Srbije i Slovenije. Ovu dominaciju na CE top 500 listi delimično održava mehur naftnih cena koje se razvio tokom 2008. godine, i kulminirao u neviđenim cenama sirove nafte preko USD 140/bbl u julu 2008. Zanimljivo, vlade su nedavno prepustile upravu kompanijama INA i NIS privatnim partnerima. Petrol nije pod direktnom državnom kontrolom već nekoliko godina.

Darko StanisavicSledeća tri lidera prema prihodima u Jadranu su tri elektro kompanije: EPS, HEP Group i HSE, opet, tržišni lideri u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Za razliku od naftnog sektora, elektro kompanije su uglavnom pod kontrolom države širom regiona, iako zajednička ulaganja za konkretne projekte sa stranim partnerima postaju sve popularnija poslednjih godina.

Srednjoročno posmatrano, verovatna je dalja regionalna konsolidacija za ovaj sektor naročito u slučaju naftnog biznisa, koji je najmanje regulisan i najmanje se koristi kao sredstvo društvene politike. Gas i električna energija (koji se dosta koriste za zimsko grejanje u regionu) su često pod velikim uticajem države i kao posledica nemogućnosti određivanja tržišnih cena, ove kompanije često nemaju dovoljno kapitala za ulaganje u nove kapacitete, što je preko potrebno u regionu.

Trenutna ekonomska kriza, koja je počela da se snažno oseća u regionu u poslednjem kvartalu 2008. godine i koja će imati za posledicu smanjenje BDP od otprilike 6 odsto u 2009., je uglavnom izazvala opadanje likvidnosti u energetskom sektoru i sektoru resursa. Pošto ove kompanije imaju mnogo snabdevača i kupci zavise od njihovog redovnog izvršavanja obaveza, problemi sa prilivom novca su se brzo proširili kroz ekonomiju. Situacija tek sada počinje da se stabilizuje.

Alternativna energija je podsektor koja sledi evropske trendove i popularnost joj je veoma porasla poslednjih godina. Za razliku od već pomenutih sektora, njom dominiraju mali i okretni investitori koji koriste povoljan pravni okvir koji podstiče investicije u alternativnu energiju u većem delu regiona. Očekuje se da će sektor nastaviti da bude sve važniji kako se Adria region bude bližio članstvu u EU tokom sledeće decenije.

energetika
Darko Stanisavić, direktor u Sektoru Finansijskog savetovanja, Deloitte Beograd
broj 59, septembar 2009.

Pročitajte i ovo...