Home Posle 5 Preko ramena: Januar 2010.

Preko ramena: Januar 2010.

by bifadmin

Super Tadić

Prošlog meseca bili smo počastvovani gostovanjem Džonija Depa koji je slavio Srpsku novu godinu sa trubačima. Od svih obožavateljki slavnog glumca, prvi je uspeo da mu priđe predsednik Tadić, koji se, kako nezvanično saznajemo, i sam priprema za holivudsku karijeru. Njegov debi bila je uloga mišićavog zaštitnika nacije u atlet majici, koji pre svih iskušava opasnu vakcinu na sebi, naravno, za dobrobit naroda.

Milion potpisa za obaranje Vlade

preko ramena_potpisi

Neke opozicione stranke su krenule u akciju prikupljanja milion potpisa za obaranje Vlade, a da li će u tome uspeti – ne znamo. Nas brine gde će naći toliko građana koji umeju da se potpišu i da li se otisak prsta ubraja u potpis?

Zahlađeni štrajk

Novosadski bioenergetičari stupili su u štrajk zbog najavljene fiskalizacije, jer, kako kažu, odlazak kod knjigovođe za njih može predstavljati stres usled kojega bi im opala energija. Prvi korak sindikalne borbe je obustavljanje rada, a sledeći usmeravanje energije na skupštinu grada, zbog čega poslanici mogu osetiti hladnoću uprkos tome što se nalaze u ugrejanim prostorijama.

Sudovi

Uglavnom nisu radili zbog prilagođavanja novom uređenju. Ruku na srce, nisu radili ni pre toga.

limunadaAvatar 3D

Srećom što Titanik nije rađen ovom tehnikom, ali evo recepta da dobijete nešto slično kod kuće. Uzmite jedan limun i iscedite u čašu. Dodajte šećera po ukusu i napunite čašu vodom do vrha. Promešajte dobro. Čašu stavite na sto i gledajte limunadu 90 minuta. Po želji stavite neke naočare u boji.

Nostalgija

Posle preregistracije stranaka, ostaćemo sa 50 do 60 partija. Koga sada da plaćamo da nas laže?

FlyNiki

Niki Lauda je konačno došao na ovo tržište sa svojom niskobudžetnom avio-kompanijom. Promo let do Beča je 25 eura. Dok iščekujemo druge loukostere, skupljajte svaki euro i planirajte vikend u nekoj od metropola „prljavog Zapada“.

FlyMrki

Ministar Mrkonjić je rekao da će sve biti završeno na vreme. Mi se pitamo dva pitanja: Šta će biti završeno i hoće li nešto i pre roka?

Firer

firerJavnost je čekala da Goran Davidović, momak sa vedrim nadimkom „firer“ bude izručen Srbiji iz Trsta gde je uhapšen još prošle godine, čekala, pa zaboravila. I onda kao grom iz vedra neba stiže vest da je Davidodić opet uhapšen, ovog puta u Nemačkoj, dok je bio u ekstradicionom postupku i da će Srbija sad, kako nam je objasnila ministarka pravde, i od Nemačke tražiti ekstradiciju, dok čekamo da na isti zahtev odgovore Italijani. A dok ga izruče, vlast će zaboraviti zašto ga je tražila.

Razvoj i napredak

Mile Pancir Dragić, prozvan tako zbog pokušaja prevare i nezakonitog posedovanja oružja, našao se u žiži interesovanja javnosti zbog izjave da njegov „Pokret za razvoj Srbije“ i SNS zastupaju slične stavove i da bi uskoro mogli da vidimo njihovu političku saradnju. Ostaje da proverimo da li se Toma Nikolić slaže sa patriotskim činom prodaje vojne opreme Ministarstvu odbrane po paprenim cenama.

Potpis u vozačkoj

Posle početne euforije saobraćajaca da su pronašli još jednu caku da na brzinu uzmu koji dinar i da se na ovoj hladnoći ogreju u kafani, ministar Dačić ih je sasekao u korenu rekavši da nepotpisivanje vozačke dozvole nije obavezno, ali da je poželjno.

Ej Potemkine….

dinkic 1700Ministar ekonomije objasnio je građanstvu da za loše privatizacije nije niko kriv, posebno ne Agencija za privatizaciju jer je ona išla dobrim rezonom da je važno uzeti što više para, a nije dangubila proveravajući kredibilitet i poreklo para potencijalnih kupaca. Jednostavno – desilo se, pa šta sad, mada je u međuvremenu iz Agencije za privatizaciju stiglo priznanje da nisu lagali samo kupci, nego malo i prodavci i da je, kako piše „Danas“, direktorima državnih i društvenih preduzeća koja je ta Agencija prodavala na tenderima ili putem aukcije bilo dopušteno da obmanjuju svoje buduće kupce izradom lažnih prospekata i lažnih izveštaja, čak u 80% slučajeva. Nema to sad veze, smatra ministar ekonomije, nije važno ni da li je sadašnji premijer baš tad bio na čelu pomenute Agencije, nego da se mi koncentrišemo i mentalno prizovemo nekoliko velikih stranih investitora. Ministar, naime, smatra da će se kriza u Srbiji rešiti kad strani investitori dođu, donesu pare i mašine, a možda i sami malo zasuku rukave… Mi ne treba ništa da radimo, dosta je valjda što se nerviramo zbog malih plata.

Beogradsko sivilo

Posle odluke beogradskih planera da ne poslušaju gradonačelnika Dragana Đilasa i da odobre seču zvezdarske šume, u Beogradu će, izgleda, biti brutalno pobijeno 400 njegovih najstarijih stanovnika – platana iz bulevara Kralja Aleksandra. Direktor javnog preduzeća koje bi umesto „zelenilo“, u nazivu trebalo da ima „sivilo“, obznanio je javnosti da je ovih 400 stabala zbog nestručnog orezivanja od 1997 (!) godine malo istrulilo, a direktor dalje obećava “da će kao kompenzaciju za emotivni šok zbog seče stabala, građani dobiti najmoderniji drvored u Beogradu. U okviru akcije biće isečeno oko 400 platana, a zasađeno 500 novih stabala.“

’Ajde sad da ne zakeramo kako to da odjednom istruli svih 400 stabala, šta se čekalo do sad kad je u pitanju nestručno orezivanje, zašto bi bilo posečeno samo drveće na trasi budućeg lakog metroa, itd, nego je valjda važno da dobijemo najmoderniji (ma šta to značilo) drvored, baš kao što su Mostarci dobili još stariji i lepši Stari most. A možda da se spasemo budućih „emotivnih šokova“ pa da odmah posečemo i betoniramo sve, na Tašmajdanu bi baš dobro legao neki novi šoping mol, a o šansama koje pruža Kalemegdan i da ne govorimo.

Dinar pada

Trava raste, mi je skupljamo pa je menjamo za euro – dok nije kasno.

SSP

Zvanično je počela primena prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU. Sada možemo da izvozimo mnogo konkurentnih proizvoda s kojima iovako ne znamo šta ćemo.

Neznanje

ljudska prava

Rasprava oko uredbe o mogućnosti provere poslanika od strane BIA, ispada da nije preterano interesovala ni građane, ni poslanike. Izgleda da naši politički reprezenti nisu svesni šta je kršenje ljudskih prava, pa možda zato usvajaju zakone koji krše naša.

Poništavanje privatizacija

Akcijski fond je bogatiji za jedno veliko ništa.

Štednja

Neke banke su iznele podatke da srpski građani kod njih drže štednju veću od milijardu eura. Celokupna štednja domaćih lica procenjuje se na preko šest milijardi eura. Ovo je pozitivna vest za državu, jer daje signal da ima još štošta da se naplati od građana. Za početak, podignut je porez na kamatu devizne štednje sa 0% (mera u porbi protiv recesije) na 10%. Za dinarsku štednju i dalje nema poreza na kamatu. Građani i dalje više veruju da je Zemlja ploča nego da će dinar biti stabilan, pa ih ovaj porez od 10% ne brine.

Drugi operater fiksne telefonije

Na tenderu je najvišu svotu ponudila kompanija Telenor. Sada će opet neki imati više linija, a neko ni jednu.

Braća po administraciji

Za poslednjih sedam godina bugarsko državljanstvo dobilo je 22.000 hiljade građana Makedonije, pokazuju zvanični podaci, koje je prošlog meseca saopštio potpredsednik Bugarske Angel Marin, a prenele Pirotske novine. Time je Makedonija zauzela prvo mesto na spisku zemalja po broju dobijenih bugarskih pasoša, od 2002. godine naovamo. Slede Moldavija – sa 16 hiljada i Rusija i Srbija sa po 2.000 pasoša Republike Bugarske. Početkom godine ministar bez portfelja Bugarske zadužen za Bugare u dijaspori, Božidar Dimitrov, izjavio je da je prethodni zakon, koji reguliše ovo pitanje doveo do korupcije.

– Veliku pometnju stvorila je mogućnost da do državljanstva stignete uz pomoć posrednika, što će novim zakonom biti ukinuto, čime će se smanjiti i mogućnost za primanje, odnosno davanje mita. Novim zakonom takođe je predviđeno određivanje roka za dobijanje odgovora na molbu, dok je dosadašnja praksa bila da se na odgovor čeka 34 godine – rekao je Dimitrov.

broj 63, januar 2010.

Pročitajte i ovo...