Home VestiBiznis & Finansije Samo 15 odsto preduzeća koristi eko kese u Srbiji

Samo 15 odsto preduzeća koristi eko kese u Srbiji

by bifadmin

Po izveštajima nekih međunarodnih organizacija, Srbija još uvek nije preterano zagađena, ali ni svest o ekologiji ovde nije visoka. Eko kese koje možete dobiti u svim velikim lancima prodavnica, a koje se razgrađuju dve godine, i dalje nisu u velikoj meri tražene, ali se zato mesečno troši 200 miliona plastične ambalaže kojoj je vreme razgrađivanja 400 godina.

Glas javnosti piše da je iz ovog razloga Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja najavilo uredbu o podsticajnim merama, kako bi se iz upotrebe izbacile plastične kese u korist ekoloških. Prema zvaničnim podacima, bio razgradive kese koristi samo 15 odsto preduzeća, i to uglavnom stranih.

Pionir borbe za difuziju eko kesa je Vranje, prvi grad u Srbiji u kome će od jeseni na pijacama, u prodavnicama i pekarama biti zabranjeno korišćenje plastičnih kesa.

Inače, postoje dve vrste razgradive ambalaže, biorazgradiva, od skroba koja je kvalitetnija ali i do 1.000 odsto skuplja od plastičnih, i foto razgradive od polidala koje su samo 10 odsto skuplje. Foto razgradive se koriste u Srbiji, ali i dalje ne u dovoljnoj meri. U Evropi, iako će zabrana plastičnih kesa biti uvedena tek ove godine, postoji visoka ekološka svest te tamošnja populacija odavno koristi eko kese.

Pročitajte i ovo...