Home VestiBiznis & Finansije Uspešna saradnja DEA i BIA

Uspešna saradnja DEA i BIA

by bifadmin

Direktor Uprave SAD za suzbijanje droge za Evropu i Afriku, Rasel Benson, i direktor BIA-e, Saša Vukadinović, izjavili su da su zadovoljni rezultatima akcije Balkanski ratnik, u kojoj je zaplenjeno 2,7 tona kokaina. Veliki uspeh u ovoj akciji bilo je hapšenje Darka Šarića, protiv koga je sada podignuta optužnica.

Benson je istakao dobru saradnju sa Bezbednosno.informativnom agencijom, koja je bila i pokretač ove akcije. On je pohvalio BIA-u da je lider u regionu u borbi protiv organizovanog kriminala.

U međunarodnoj policijskoj akciji Balkanski ratnik u Latinskoj Americi je u oktobru 2009. zaplenjeno 2,7 tona kokaina, a u operaciji je učestvovala i BIA, posle čega je u Srbiji je sprovedena istraga protiv grupe u kojoj su bili biznismen iz Crne Gore s državljanstvom Srbije, Darko Šarić, i još 19 osoba.

Slučaj Šarića je na sebe preuzelo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je pre dva dana podiglo optućnicu protiv njegove grupe. Ta grupa je, prema optužnici, aktivnosti planirala i vršila na području Srbije i zemalja sa prostora SFRJ, zapadne Evrope i Južne Amerike, a samo tokom prošle godine je nabavila 2.410 kilograma kokaina. Kazna za nedela za koja se tereti grupa iznosi najmanje 10 godina, a moguće je da će neki od njih biti osuđeni i na zatvor od 30 do 40 godina.

Osim krijumčarenja droge, postoji i drugi osnov za tužbu protiv Šarićeve grupe, koji se odnosi na pranje novca. Istraga vezana za pranje novca je još u toku i ispituju se sumnje o plasmanu nelegalnih prihoda grupe u legalne tokove.

Pročitajte i ovo...