Home VestiBiznis & Finansije Reciklažom za očuvanje životne sredine

Reciklažom za očuvanje životne sredine

by bifadmin

Nakon implementiranja novog Sistema upravljanja zaštitom životne sredine u 2009. godini, kompanija Centroproizvod je za samo godinu i po dana sakupila i predala na reciklažu čak 200 tona industrijskog ambalažnog otpada.

U skladu sa Zakonom o ambalaži i ambalažnom otpadu, Centroproizvod je obezbedio upravljanje ambalažnim otpadom koji nastaje, ne samo u kompaniji, već i kod krajnjih korisnika, potrošača, koji kupuju proizvode sa znakom C. Kompanija je potpisala ugovor sa operaterom koji preuzima i sakuplja ambalažni otpad koji nastaje nakon korišćenja proizvoda, i plasira ga na dalju reciklažu.

Kao društveno odgovorna kompanija koja brine o zaštiti životne sredine, Centroproizvod je uveo kontrolisano rukovanje otpadom, razvrstavanje, merenje i privremeno skladištenje, čime je i sama količina otpada koja izlazi iz kompanije duplo smanjena. Prikuplja se papirna i PVC ambalaža, koja se dalje selektuje, balira i predaje na reciklažu, kao i palete koje se takođe prikupljaju, selektuju, popravljaju i ponovo koriste, a potpuno oštećene se koriste kao gorivo. Otpadna ulja, akumulatori i otpadne gume, takođe se predaju na reciklažu.

Reciklažom se obezbeđuje smanjena potrošnja primarnih sirovina iz prirode, a količine otpada su smanjene za 20 odsto od ukupno nastalog otpada. Sistem recikliranja je različito zastupljen u svetu. Na primer, u Nemačkoj se reciklira između 30 i 40 odsto otpada, u Japanu između 80 i 90, dok se u našoj zemlji reciklira između 6 i 8 odsto otpada.

Pročitajte i ovo...