Home VestiBiznis & Finansije Hrvatska: Nezadovoljstvo zbog poreza na banke

Hrvatska: Nezadovoljstvo zbog poreza na banke

by bifadmin

Najava uvođenja poreza na banke uznemirila je hrvatsku bankarsku javnost, a u njihovu zaštitu stao je i Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke (HNB).

Hrvatski mediji pišu da HDZ izgleda nije oduševljen ovim porezom, ali da je on očigledno kompromis koji ta partija mora da napravi sa HSS-om i SDSS-om.

Hrvatska je inače, ugledajući se na Mađarsku, uvela porez na aktivu (imovinu) banaka od 0,45 posto, čime bi državni budžet mogla da popuni sa oko 1,7 milijardi kuna, što je oko 23,8 milijarde dinara. Ovom taksom bi se nadoknadio gubitak od prihoda od “kriznog” poreza.

Analitičari smatraju da je ovaj potez pre svega populistički, jer bi uvođenje poreza na banke bilo popularno među glasačima, ali bi se, sa druge strane, obilo o glavu baš “običnim građanima” jer bi, kako upozoravaju bankari, kamate porasle, a smanjila bi se i ponuda kredita. Jutarnji.hr je ovaj porez nazvao robinhudovskim, s tim što u ovom slučaju se uzima od bogatih ali pitanje da li će ikakve koristi od njega imati sirotinja.

Pročitajte i ovo...