Home VestiBiznis & Finansije Očekuje se ogroman privredni rast u Aziji

Očekuje se ogroman privredni rast u Aziji

by bifadmin

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND PREDVIĐA da će do 2015. godine privreda Azije, zajedno sa privredama Australije i Novog Zelanda po ekonomskoj snazi sustići privrede SAD i Evrope.

Lim Hve Hua, zamenica singapurskog ministra za finansije i saobraćaj, ponovila je početkom ove nedelje ovo predviđanje. Ona je govorila na konferenciji „Invest Fair 2010“ održanoj u centru Marina Bay Sands, na kojem je glavna tema bilo „Upravljanje oporavkom regiona“.

Prema njenim rečima, Azijska razvojna banka (Asian Development Bank, ADB) smatra da će predviđeni privredni rast u regionu iznositi 7,9 procenata, dok se u aprilu smatralo da će on iznositi 7,5 procenata.

„Na osnovu trenda, Međunarodni monetarni fond predviđa da će privreda Azije, kao i Australije i Novog Zelanda kroz pet godina biti jača za 50 procenata nego što je to danas, u smislu pariteta kupovne moći, i biće zaslužna za više od trećine bruto globalnog proizvoda, što znači da će po veličini moći da se poredi sa privredama SAD i Evrope“, rekla je ministarka.

Ministarka je izjavila da je finansijski sektor Singapura „prikazao jak oporavak, što se može videti iz velikih bankovnih investicija, trgovanja i aktivnosti vezanih za upravljanje sredstvima. Finansijska sredstva kojima upravlja singapurska industrija dostigla su u 2009. godini 885 milijardi USD, što je veća vrednost od one zabeležene 2007. godine, neposredno pre ekonomske krize.“

„Procečan dnevni obim trgovine deviznim sredstvima se takođe vratio na nivo blizak onom pre krize, što nas čini vodećim centrom za trgovanje u Aziji danas“, kaže ministarka. Ona je dodala da je uspeh singapurske privrede dokaz jakih osnovnih finansijskih, privrednih i poslovnih faktora u Aziji i istakla nekoliko ohrabrujućih činilaca:

Azija je po prvi put na vodećoj poziciji kada je u pitanju globalni ekonomski oporavak. Promet hartija od vrednosti je porastao i prestigao promet u zemljama sa razvijenom privredom.

Trgovina i investicije koje se odigravaju između azijskih zemalja su u mnogo većem porastu u odnosu na trgovinu između azijskih zemalja i zemalja u ostatku sveta. Azijska regionalna privreda je postala nezavisna, i to neće predstavljati samo kratkotrajnu pojavu; radi se o dugoročnoj promeni koja prikazuje rastući značaj i inegraciju regionalnih tržišta.

Brz i uspešan oporavak odražava jake privredne osnove azijskih država i njihovih privreda, koje su poduprete višegodišnjim reformama nakon azijske finansijske krize. Ovaj region se odupreo skorašnjim finansijskim šokovima zato što je imao veoma malo unutrašnjih ranjivih tačaka.(Mikro vesti)

Pročitajte i ovo...