Home VestiBiznis & Finansije Ateisti više znaju o religiji od vernika

Ateisti više znaju o religiji od vernika

by bifadmin

Anketa o poznavanju vere koju je u sredu objavio Forum o religiji i javnom životu, američkog instituta za ispitivanje javnog mnjenja Pew, pokazala je da ateisti i agnostici znaju više o religiji od bilo koga drugog a slede ih Jevreji i mormoni, dok su svi hrišćani, i protestanti i katolici, na začelju.

LA times je preneo ovu vest počinjući tekst sa „ako želite nešto da saznate o bogu, pitajte ateistu“, dodajući da ovo istraživanje daje novi značaj kovanici „slepo verovanje“.

Ovo istraživanje je bilo bazirano na testu opšteg poznavanja religija, a u studiji su učestvovale 3412 odrasle osobe, svi Amerikanci ali različitih religijskih uverenja. Osim iznenađujućeg ukupnog poretka, ispitivanje je pokazalo zapanjujući nedostatak osnovnih znanja kod aktivnih vernika. Na primer, 45 odsto katolika u Sjedinjenim Državama ne zna da njihova Crkva uči da hleb i vino koji se koriste kod pričešća ne samo da simbolizuju, već zapravo postaju telo i krv Isusa Hrista.

Više od polovine protestanata (53 odsto) ne zna da je Martin Luter osoba čije je pisanje i delovanje podstaklo protestantsku reformu, koja je njihovu religiju učinila zasebnom granom hrišćanstva. Oko četiri od deset Jevreja (43 odsto) nije znalo da je Mojsije Majmonid, jedan od najpoštovanijih rabina u istoriji, bio Jevrej. Istraživanje je takođe pokazalo da Amerikanci prilično slabo poznaju religije, osim svoje vlastite. Samo oko polovine ispitanih zna da je Martin Luter podstakao reformu, da je dalaj-lama budista ili da je Josef Smit bio mormon.

Muslimani i budisti su bili uključeni u istraživanje ali njihov broj je tako mali da nije statistički reprezentativan. Mormoni, koje ekstremni vernici ne prihvataju kao hiršćane, pokazali su veće poznavanje Biblije od evanđelista.


Opravdanje za ovakvo stanje stvari je sledeće: američki ateisti i agnostici su najčešće odrasli u verskoj tradiciji i svesno su tokom godina od nje odustali, često nakon mnogo promišljanja i istraživanja. Takođe, ateisti i agnostici su generalno bolje obrazovani, a tu logiku sledi i ovo istraživanja: većina pravilnih odgovora došla je od visokoobrazovanih osoba.

Osim zapanjujućeg rezultata, ovo istraživanje je zanimljivo i zbog toga što se nastavlja na prethodno istraživanje Pew centra, koje je pokazalo da je Amerika jedna od najreligioznijih država razvijenog sveta, a sad se pokazalo i da većina takvih, religioznih Amerikanaca, ne zna mnogo o pravilima, običajima i istoriji religija. Takođe je zanimljivo da su protestanti afričko-američkog porekla i latinoamerički katolici na dnu po rezultatima istraživanja o poznavanju vere.

Pročitajte i ovo...