Home VestiBiznis & Finansije NLB se povlači sa stranih tržišta?

NLB se povlači sa stranih tržišta?

by bifadmin

Pošto je propao plan o dokapitalizaciji “teškoj” 400 miliona evra, uprava Nove ljubljanske banke donela je odluku o radikalnom rezu u poslovanju, NLB će kod kuće prodati Banku Celje i smanjiti kreditni portfelj za milijardu evra. Potom sledi povlačenje NLB s većine stranih tržišta, uključujući Srbiju.

Očekuje se da akcionari na predstojećoj skupštini potvrde tajming prema kome će NLB 2011. godine prodati Adrija banku u Beču i bugarsku NLB Sofija (banku i lizing). Prodaja banaka u Srbiji započeće 2012, kada će NLB da zatvori i nemačku filijalu LHB Frankfurt, švajcarsku NLB Interfinanz i NLB Faktoring u Češkoj i Slovačkoj. U međuvremenu, NLB će klijentima u inostranstvu da odobrava tek toliko kredita koliko komitenti iz te države ulože novca u tamošnju ekspozituru NLB, ni centa više. Priča se i da rukovodstvo NLB planira prodaju paketa akcija koje ova banka ima u “Merkatoru”, “Petrolu” i pivari “Laško”.

Ovakve mere posledica su otpora slovenačke opozicije da odobri plan vlade Boruta Pahora da dokapitalizuje NLB sa gotovo pola milijarde evra. Vest o mogućnosti da slovenački poreski obveznici plate ceh za loše investicije NLB izazvala je nezadovoljstvo u ovdašnjoj javnosti, posebno jer su “rupe” u pozitivnom bilansu Banke nastale i zbog tzv. tajkunskih kredita koji su proteklih godina u milionima evra odobravani šefovima “paradnih” slovenačkih preduzeća.

Tako su prvi ljudi “Istrabenca”, pivare “Laško”, “Merkura” i drugih kompanija na osnovu bankarskih pozajmica otkupljivali akcije i postajali većinski vlasnici “svojih” firmi. Operacija im je propala zbog svetske ekonomske krize, pa je sunovrat cena akcija gurnuo preduzeća poput “Istrabenca” i “Merkura” na ivicu stečaja.

Pročitajte i ovo...