Home VestiBiznis & Finansije Sloboda štampe: Srbija pala za tri pozicije

Sloboda štampe: Srbija pala za tri pozicije

by bifadmin

Organizacija „Reporteri bez granica“ je u svom najnovijem izveštaju o slobodi štampe u svetu stavila Srbiju na 85. mesto. Ruanda i Sirija su na čelu najrepresivnijih prema novinarima, dok su među najbolje rangiranim Finska, Island i Holandija.

MC portal prenosida je naša pozicija u odnosu na prošlogodišnju pala za tri mesta.Kosovo je na listi dato izdvojeno i smešteno je na 92. mesto. Od zemalja u okruženju, najbolje je kotirana Mađarska (23. mesto), dok su ostale značajno ispod – Slovenija (46), BiH (47), Hrvatska (62), Makedonija (68), Albanija (60) i Crna Gora (104).

Organizacija „Reporteri bez granica“ je stavila Ruandu i Siriju na listu 10 država koje su najrepresivnije prema novinarima. U toj grupi se još nalaze Severna Koreja, Mjanmar (bivša Burma), Kina, Iran, Jemen, Sudan, Turkmenija i Eritreja.

Najbolje je rangirano šest evropskih zemalja – Finska, Island, Holandija, Norveška, Švedska i Švajcarska.

Prvi put od 2002. godine, kada su „Reporteri bez granica“ počeli da godišnje rangiraju slobodu štampe u svetu, među 10 najgorih ne nalazi se Kuba, uglavnom zato sto je letos oslobodila 14 novinara i 22 aktivista, iako se ocenjuje da je tamo i dalje prisutna svakodnevna cenzura i represija komunističkih vlasti.

Pročitajte i ovo...