Home VestiBiznis & Finansije Propala četvrtina privatizacija

Propala četvrtina privatizacija

by bifadmin

Agencija za privatizaciju samo tokom ove godine raskinula je čak 117 kupoprodajnih ugovora. Zbir neuspešno privatizovanih preduzeća tako se popeo na – 595. Kako je od 2002. do danas prodato ukupno 2.277 firmi, realnost je da više od četvrtine gazda nije ispoštovalo preuzete obaveze niti je kupljenoj firmi donelo bolje dane. Matematički precizno, njih – 26,2 odsto.

Portal Krediti piše da međutim niovogodišnja brojka poništenih prodaja nije konačna. U ovom trenutku Agencija za privatizaciju kontroliše čak 700 preduzeća. Reč je o redovnoj kontroli, a u pitanju su, kako objašnjavaju u Agenciji, sva preduzeća koja su prodata putem javnih aukcija ili tendera, izuzev onih kod kojih je period kontrolisanja istekao.

Vladislav Cvetković, direktor Agencije kaže da je najviše ugovora raskinuto tokom 2009. i ove godine. „To je činjenica s kojom moramo da živimo. Mnogo je važnije da se ozbiljno posvetimo pripremanju tih preduzeća za buduće privatizacije, i zbog toga radimo na dodatnoj profesionalizaciji ljudi koji upravljaju tim kapitalom, odnosno sa zastupnicima kapitala. Mnogi od ugovora su sklapani kada je bilo obilje novca i kada su mnogi investitori smatrali da je dovoljno da imaju novca pa da budu vlasnici preduzeća. Pokazalo se da nije baš tako“.

Pročitajte i ovo...