Home VestiBiznis & Finansije APR: Registar mera i podsticaja regionalnog razvoja

APR: Registar mera i podsticaja regionalnog razvoja

by bifadmin

Agencija za privredne registre (APR) uspostavila je registar mera i podsticaja regionalnog razvoja. Ovaj registar će, kažu, pružiti osnov za vođenje politike uravnoteženog regionalnog razvoja u Srbiji.

Registar predstavlja jedinstvenu, centralnu i elektronsku bazu podataka o preduzetim merama i podsticajima koji su od značaja za regionalni razvoj u kojoj se nalaze podaci iz 11 ministarstava i institucija.

Bazu podataka APR puni informacijama iz nadležnih institucija, a podatke u registar unose Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo za nacionalni investicioni plan, Ministarstvo za infrastrukturu, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo finansija, Fond za razvoj Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR), Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) i Kancelarija za evropske integracije (SEIO).

Novi registar će objedinjavati informacije o ulaganjima u razvoj lokalnih zajednica iz državnih i iz donatorskih fondova, integracijom velikog broja podataka o konkretnim ulaganjima ili programskim usmeravanjima ulaganja sa republičkog nivoa.

Takođe, registar će sadržati informacije o vrsti dokumenata za podsticanje regionalnog razvoja, nameni podsticaja, finansijskim karakteristikama podsticaja, davaocima i korisnicima sredstava podsticaja, teritorijalnom usmeravanju podsticaja, kao i druge podatke od značaja za opredeljivanje novih ulaganja u pojedine regione. U registru će biti objedinjeni podaci o subvencijama, investicijama u infrastrukturu, start ap kreditima i donacijama, prema teritorijalnoj raspoređenosti.

Zainteresovanima će biti dostupni podaci o ulaganjima za 2008, 2009. i 2010. godinu, kao i tekućim ulaganjima, koji omogućavaju njihovo celovitije praćenje i komparativnu analizu, radi daljeg planiranja i ulaganja u razvijanje određenih regiona, sa ciljem konačnog smanjivanja regionalnih dispariteta i povećanja regionalne konkurentnosti.

Sastavni delovi registra biće mapa, koja predstavlja skup grafickih, brojčanih i tekstualnih prikaza po regionima.

Registar će doprineti društveno-ekonomskom regionalnim razvoju, odnosno izgradnji ili obnovi komunalne, ekonomske, ekološke, energetske, socijalne i druge infrastrukture, izgradnji i jačanju institucija, ljudskih resursa, razvoju privrednih društava i preduzetništva, podsticanju naučno-istraživačkog rada.

Pročitajte i ovo...