Home VestiBiznis & Finansije Poskupljenje goriva i hleba u Hrvatskoj

Poskupljenje goriva i hleba u Hrvatskoj

by bifadmin

Cene naftnih derivata od utorka su na najvišoj dopuštenoj razini u sledeće 2 nedelje, a iz Žitozajednice najavljuju da je zbog rasta osnovnih sirovina neminovno poskupljenje hleba.

Maloprodajne cijene motornih benzina od utorka su na Ininim postajama više za 17 lipa po litri, a eurodizela za 20 lipa, pa je eurodizel BS premašio granicu od devet kuna.

Prema cjeniku objavljenom na Ininim web stranicama, od 22. veljače, pa u iduća dva tjedna, na Ininim se benzinskim postajama eurosuper BS 95 prodaje po cijeni od 9,45 kuna po litri (do sada 9,28 kuna).

Nova cijena Ininog eurosupera 95 class iznosi 9,50 kuna po litri (do sada 9,33 kune), a eurosuper BS 98 poskupio je na 9,86 kuna (do sada 9,69 kuna).

Eurodizeli su poskupili za 20 lipa po litri i tako premašili cijenu od devet kuna – nova cijena Inina eurodizela BS iznosi 9,02 kune po litri (do sada 8,82 kune), a eurodizela BS class 9,07 kuna (do sada 8,87 kuna).

Cijena dizela veća je za 25 lipa te iznosi 8,60 kuna po litri (do sada 8,35 kuna).

Najnovije cijene naftnih derivata na Ininim postajama ujedno su, izuzme li se loživo ulje, na najvišoj razini maloprodajnih cijena za pojedinu vrstu derivata koja je dopuštena u iduća dva tjedna.

Poskupit će i kruh

Poskupljenje kruha je neminovno, no kada i za koliko odlučit će svaka tvrtka zasebno, najavljuju iz udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice, a ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković smatra kako neće doći do nekih značajnijih povećanja cijena.

Kada je pak o cijenama kruha riječ direktorica udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice Nada Barišić kaže kako je „poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda neminovno zbog velikog rasta cijena osnovnih sirovina“.

U Osijeku bi, prema najavama, od 1. ožujka cijena bijelog kruha iznosila od sedam do osam kuna, a polubijelog od 6,5 do 7,5 kuna za 700 grama

Izvor: Bankamagazin / HRT

Pročitajte i ovo...