Home VestiBiznis & Finansije U današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi zaključeno je 110.027 transakcija.

U današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi zaključeno je 110.027 transakcija.

by bifadmin

U današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi zaključeno je 110.027 transakcija. Broj transakcija zaključen u samo jednom danu na Beogradskoj berzi je gotovo izjednačen sa godišnjim brojem transakcija zaključenim na berzi u Ljubljani i berzi u Sofiji, ili dvostruko više od ukupno ostvarenog broja transakcija u prethodnoj godini na berzama u Banja Luci, Sarajevu i Skoplju.

Statistički posmatrano, tržište Beogradske berze nalazi se znatno iznad nivoa sa početka 2010. godine. U prilog navedenoj tvrdnji, navedimo podatak da je od početka godine zaključno sa današnjim datumom (21.februarom) obavljeno ukupno 606.635 transakcija, što je skoro osam puta više od godišnjeg broja transakcija u 2009. godini, odnosno čini 80 odsto svih realizovanih transakcija tokom cele 2010. godine. Ako navedeno pozicioniramo u regionalni kontekst, dolazimo do podatka da broj realizovanih transkacija na Beogradskoj berzi u analiziranom periodu prevazilazi ukupan zbir svih ovogodišnjih realizovanih transkacija na berzama našeg regiona (ex-Yu uključujući i Bugarsku i Rumuniju).

Osim porasta broja transakcija, početak godine na Berzi obeležen je i rastom vrednosti prometa i indeksnih pokazatelja. Zaključno sa 21. februarom, na Berzi je realizovan promet od oko 5,5 milijardi dinara, što je dvostruko više u odnosu na isti period prethodne godine. Promet ostvaren od početka 2011. godine predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog prometa u prethodnoj godini.

Indeksni pokazatelji Berze najveći broj trgovačkih dana od početka godine završili su sa pozitivnim predznakom vrednosti. Ukupna pozitivna promena indeksa najlikvidnijih akcija BELEX15, od početka godine, iznosi 18 odsto, pri čemu je 10. februara zabeležio najvišu vrednost u poslednjih godinu dana.

Izneti podaci o ostvarenoj vrednosti prometa i kretanju indeksa ukazuju na tendenciju oporavka tržišta, a podaci o relizovanom broju transakcija potvrđuju spremnost Berze da u organizacionom i tehničko-tehnološkom smislu, prihvati i obradi veliki broj informacija iz trgovačkih naloga i zaključenih transakcija i izvrši njihovu distribuciju u realnom vremenu, a što ukazuje na dobre performanse sistema. (Economy.rs, 21. februar 2011.)

Izvor: poslovni portal Novci.rs

Pročitajte i ovo...