Home VestiBiznis & Finansije Erste Grupa: Rastu investicije u CIE region

Erste Grupa: Rastu investicije u CIE region

by bifadmin

Prema analizi stručnjaka Erste Grupe, strane direktne investicije u region CIE (Centralno istočne Evrope) u prošloj godini su porasle za 9 odsto, a najviše u Češku. Zemlje regiona trenutno su atraktivnije za investiranje od bolje rangiranih zemalja EU, poput Italije, Španije i Portugala.

U Češkoj je dotok investicija više nego dupliran u 2010. (oko 4 odsto BDP-a) a dobre vesti stižu i iz Mađarske (2 odsto BDP) gde je negativni trend pretvoren u pozitivan po prvi put od početka krize. U Slovačkoj je nivo stranih direktnih investicija izjednačen sa 1 odsto BDP, a u Ukrajini investicije su na tako visokom nivou da mogu da pokriju budžetski deficit i smanje potrebu za pozajmicama spolja.

Osim toga, region se pokazao kao stabilan tokom krize. Neke od ovdašnjih zemalja nisu morale da posegnu za ozbiljinijim zaduživanjem, poput Češke, Slovačke, Poljske i Hrvatske, a neke su morale da restrukturiraju ekonomiju i usvoje korektivne mere, a to su Mađarska, Rumunija i Ukrajina, ali njima su MMF i EU logistički i finansijski pomogle. Tržišni igrači su brzo shvatili da su zemlje CIE regiona bolje za ulaganje od nekih zemalja Evrozone (Grčka, Portugal), a sada to prepoznaju agencije koje im daju kreditne rejtinge. Slovačke (A+) vlasti plaćaju manju premiju na rizik od bolje rangirane Španije (AA), a Hrvatska (BBB-) i Mađarska(BBB-) pozajmljuju jefitnije od Portugala koji je i dalje bolje rangiran od njih.

Pročitajte i ovo...