Home VestiBiznis & Finansije Tupa giljotina propisa

Tupa giljotina propisa

by bifadmin

Seča propisa je, izgleda, fraza koja je više puta izgovorena nego sprovedena.Od 340 preporuka koje je usvojila Vlada, sprovedena je tek svaka peta. Privremena jedinica za sveobuhvatnu reformu je ugašena, a osnovana je stalna Kancelarija za regulatornu reformu. Privrednicima se procedure sada čine još komplikovanijim.

Ovo tvrdiĐorđe Momirović iz „Mone“, i dodaje da se zakoni sve šire tumače:

„Recimo kod javnih nabavki male vrednosti mi smo imali slučaj da za 5.000 moramo dati bankarsku garanciju, pa nam je garancija ispala skuplja nego to što se garantuje tih 5.000“.

Na početku seče propisa, obećano je da će ukidanjem suvišnih procedura troškovi privrede biti manji za četvrtinu, a da će se Srbija popeti za 20 mesta na svetskim listama konkurentnosti i uslova poslovanja.U timu zaduženom za reformu propisa, kažu da je problem to što zakoni stoje u Skupštini, koja je od početka godine usvojila samo četiri zakona – dva o Vladi i dva o zaduživanju države.

Na usvajanje u Skupštini, pored ostalog, čeka predlog da se pazar ne uplaćuje svakodnevno, zbog čega privreda odlazi u banke 27 miliona puta godišnje i na to troši četiri milijarde dinara.Najviše koristi privredi će doneti usvajanje Zakona o privrednim društvima.

„Kroz usvajanje ovog zakona biće sprovedeno 90 preporuka koje su date u okviru giljotine propisa, čime će se uvesti pozitivna evrpska praksa u proceduru registracije i funkcionisanja preduzeća u Srbiji“, kaže Violeta Jovanović iz Nacionalne alijanse za lokalni i regionalni razvoj.

Prema njenim rečima, jedan od primera je ukidanje potrebe za pečatom, što je prevaziđena institucija u EU.

Koliko će i kada biti sprovedeno predloga za lakše poslovanje u Srbiji, ubuduće će pratiti Kancelarija za regulatornu reformu zamišljena kao šalter preko kojeg će privrednici stalno moći da sugerišu Vladi izmene štetnih propisa.

Pročitajte i ovo...