Home VestiBiznis & Finansije Evropljani ne veruju svojim vladama i javnim službama

Evropljani ne veruju svojim vladama i javnim službama

by bifadmin

Poverenje u institucije u celoj Evropi je vrlo nisko, a njeni građani najviše veruju u brak i televiziju i radio, dok najmanje poverenja imaju u javne službe, svoje vlade i oglašavanje. Kad je reč o vlastodršcima, najmanje poverenja u svoju izvršnu vlast imaju Hrvati i Rumuni.

Istraživanje Reader’s digest-a pokazalo je da 67 odsto Evropljana veruje u brak, a u TV i radio 50 odsto. U jedino ove dve institucije više od pola ispitanika ima poverenje. Slede ih institucije koje vode brigu o životnoj sredini (49 odsto), internet (48 odsto), evro (47 odsto) i novine (40 odsto).

U 16 zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje čak 59 posto ispitanika malo veruje ili uopšte ne veruje crkvi. U Belgiji je za godinu dana poverenje u crkvu palo za čak 52 posto (sa 27 na 13 posto), što je verovatno posledica brojnih pedofilskih skandala u koje su bili umešani sveštenici.

Više nego crkvi, Evropljani ne veruju oglašivačima (14 odsto veruje), svojim vladama (23 odsto) i javnim službama (27 odsto).

U Hrvatskoj se najmanje veruje vladi (samo sedam odsto ispitanih polaže nade u vlast), i pravnom sistemu (14 odsto). Manje i od Hrvata, samo šest odsto Rumuna veruje svojoj vlasti. Srećom za našu vlast, mi nismo obuhvaćeni ovim ispitivanjem.

Pročitajte i ovo...