Home TekstoviNove tehnologije HP podržava korisnike uprkos Oracleovim aktivnostima protiv njih

HP podržava korisnike uprkos Oracleovim aktivnostima protiv njih

by bifadmin

HP ističe da će nastaviti razvoj i inoviranje Integrity serverske platforme bazirane na Itanium® procesorima i HP-UX operativnom sistemu, te da će pratiti planove koji se odnose na period duži od 10 godina.

Pored toga, HP će u istom vremenskom periodu nastaviti da pruža podršku korisnicima koji imaju postojeće verzije Oracle softvera na svojim Integrity serverima s Itanium procesorima, kako na postojećim tako i na budućim rešenjima. Prošle godine, HP je predstavio najmoderniju arhitekturu za kritične sisteme, što je najveća inovacija na tom tržištu u prethodnih deset godina. To znači da kompanija prati najduži javno predstavljeni plan razvoja bilo kog proizvoda baziranog na UNIX okruženju.

„Oracle nastavlja da se ponaša suprotno potrebama korisnika dok pokušava da podstakne prodaju propadajuće ponude San servera“, rekao je Dave Donatelli, izvršni potpredsednik i generalni direktor, Enterprise Servers, Storage and Networking, HP. „HP veruje u fer i poštenu konkurenciju. Ona je dobra za korisnike, inovacije i tržište. Šokirani smo time što bi Oracle, besramnim potezima koji ograničavaju poštenu tržišnu utakmicu, kompanije i državnu upravu doveo u rizičnu situaciju koja bi ih koštala stotine miliona dolara zbog manje produktivnosti.“

U direktnoj suprotnosti s izjavom koju je dao Oracle, Paul Otellini, predsednik i generalni direktor korporacije Intel rekao je da se „Intelov rad na Itanium procesorima i platformama nastavlja nesmanjenim intenzitetom, a nekoliko generacija čipova je razvoju koji se odvija po planu. Ostajemo snažno posvećeni ispunjavanju kompetitivnog plana koji se odnosi na više generacija rešenja za korisnike HP-UX i drugih operativnih sistema za Itanium arhitekturu.“

Poulson, Itanium procesor sledeće generacije sa 8 jezgara, napravljen 32-nanometarskom tehnologijom, doneće više nego dvostruko bolje performanse u odnosu na aktuelnu Tukwila arhitekturu. Usvojen je i plan za Kittson arhitekturu koja će naslediti Poulson, a njen razvoj je već u toku. Tržišni nastup Intel® Itanium procesora biće istaknut i na predavanju tokom predstojećeg Intel Developer’s Foruma u Pekingu.

HP preuzeo drugu poziciju na tržištu Unix servera, dok je kompaniji Sun učešće opalo što je vratilo na treće mesto nakon što je Oracle najavio preuzimanje te kompanije u aprilu 2009. godine.(1) Jasno je da se korisnici Oracle sistema svojim nabavkama izjašnjavaju protiv Sun platforme. Najnovija Oracleova aktivnost obmanjivanja očajnički je pokušaj da se korisnici nateraju da kupuju Sun servere i da se na taj način uspori pad tržišnog udela.

HP ostaje posvećen pružanju podrške svojim korisnicima i njihovim aplikacijama u narednoj deceniji, i duže. Korisnici koji žele da očuvaju pošteno i kompetitivno tržište mogu pisati kompaniji Oracle na adresu gcp-customerfeedback_us@oracle.com.

Pročitajte i ovo...