Home VestiBiznis & Finansije Razlika između stečajnih upravnika i privremenih zastupnika

Razlika između stečajnih upravnika i privremenih zastupnika

by bifadmin

Ako se pitate šta to razlikuje nove zastupnike kapitala“ od nekadašnjih stečajnih upravnika, odgovor je da je zakonom mnogo preciznije definisana njihova odgovornost, štaviše oni su za rukovođenje firmama odgovorni svojom ličnom imovinom.

To znači da može se desiti da zbog grubog propusta onome kome je povereno da vodi firmu posle poništene privatizacije kao nadoknada štete mogu biti oduzeti automobil, stan, kuća isl.

Njihov izbor se sada obavlja konkursom, kriterijumi se znaju unapred i praktično je nemoguće da firma propadne, a da zastupnik kapitala ponese kući veliki novac kao ličnu zaradu.Privremene zastupnike kapitala postavlja Agencija za privatizaciju (AZP) kao odgovorne za poslovanje preduzeća posle raskida ugovora o privatizaciji, čime preduzeće postaje državno. Trenutno je više od 200 takvih, a među njima je najviše malih firmi, mada ima i nekoliko nekada velikih, poput “Niteksa”, “Magnohroma”, “Ikarbusa”, HIP Azotare, Vršačkih vinograda.U preduzećima u kojima je privatizacioni ugovor raskinut radi više od 15.000 ljudi.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, najmlađi od 284 osoba sa liste odabranih privremenih zastupnika ima 27 godina, a najstariji 74. Oko 70 odsto kandidata ima više od 20 godina radnog iskustva. Na listi je najviše ekonomista, slede pravnici, mašinski i inženjeri poljoprivrede.

Kontrola rada privremenih zastupnika kapitala je, čini se, za sada dobra. U okviru AZP formiran je poseban centar za koordinaciju i kontrolu rada zastupnika kapitala i prve promene nabolje su se videle nakon svega nekoliko nedelja.

Pročitajte i ovo...