Home VestiBiznis & Finansije Zbog komplikovanih procedura gubimo potencijalne donacije

Zbog komplikovanih procedura gubimo potencijalne donacije

by bifadmin

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor upozorio je da je Srbija na pragu da izgubi donaciju vrednu 600 hiljada evra i to iz razloga što ova institucija ne može da ustanovi ko je ovlašćen da „povuče“ ta sredstva i da ih koristi.

U Vestima TV B92 Brefor je upozorio da, u poređenju sa ostalim zemljama Evrope i Centralne Azije, u Srbiji postoji jedan on najnižih nivoa iskorišćenosti raspoloživih sredstava Svetske banke.

„To je mnogo sporije korišćenje sredstava nego što bi trebalo da bude. Projekti u Srbiji realizuju se za 6-7 godina umesto za 5-6. Mi ćemo nastaviti da savetujemo Vladu da bude odgovornija u korišćenju sredstava jer je reč o projektima od kojih svi građani imaju korist. Ako realizacija predugo traje građani nemaju koristi“, podseća Brefor.

Prema njegovim rečima, problem je što je Narodna banka odredila oko 850 miliona dolara za projekte za koje Vlada Srbije tvrdi da su važni, a uprkos tome čak 620 miliona dolara i dalje je neiskorišćeno.

„Mislim da u unutrašnjoj organizaciji postoje problemi. Čini se da je procedura veoma komplikovana i da predugo traje. Proces je takav da podrazumeva da veliki broj učesnika mora da da saglasnost. To bi trebalo pojednostaviti“, savetuje Brefor.

Pročitajte i ovo...