Home VestiBiznis & Finansije Erste banka povećala kamatne stope na oročenu dinarsku štednju

Erste banka povećala kamatne stope na oročenu dinarsku štednju

by bifadmin

Iako je u Srbiji dominantna štednja u evrima, nije zanemarljivo ni interesovanje klijenata za oročavanje dinara. Erste Banka je zato povećala kamatne stope na dinarsku oročenu štednju, u pojedinim segmentima i za 2,5 procentna poena. Novi uslovi važiće od 1. maja, a visina tih kamatnih stopa prevazilazi trenutni tržišni raspon.

Tako će kamatna stopa na oročavanje dinara na 12 meseci i jedan dan iznositi 13%, dok će na period od šest do 12 meseci biti 12,5%, na godišnjem nivou. Ko u Erste Banci oroči dinare na period od tri do šest meseci, kamata će mu se obračunavati po stopi od 12% godišnje. Oročavanje na manje od tri meseca ostaje sa starom kamatnom stopom od 8% godišnje.

„Svesni smo da većina građana nema naviku da štedi u dinarima, iako je tokom prethodnih godina to povremeno bilo isplativije od štednje u evrima. Da li će isplativija biti jedna ili druga varijanta, zavisi od više faktora“, izjavila je Jasna Terzić, članica Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad, i objasnila: „U prilog dinarskoj štednji ide to što prilikom oročavanja, ukoliko su vam prihodi u dinarima, nema troškova prebacivanja dinara u evro, zatim nema troškova prebacivanja evra u dinare ukoliko ušteđevinu posle budete koristili za plaćanje, na dinare su i znatno više kamatne stope, a i ne plaća se porez na prihod od kamate. S druge strane, prednosti štednje u evrima su to što je inflacija u evrozoni niža od inflacije u Srbiji, i što je evro stabilnija valuta od dinara“.

Osim kamatnih stopa na standardnu oročenu štednju u dinarima, podignute su i kamatne stope na dinarsku oročenu štednju sa isplatom kamate unapred, u sličnom rasponu. Iako se značajnija štednja u dinarima može očekivati tek kada inflacija u Srbiji bude niža, i kada dinar na duži rok bude stabilan, Erste Banka očekuje da će ovom ponudom do kraja godine približno duplirati iznos trenutne oročene štednje u dinarima.

Pročitajte i ovo...