Home VestiBiznis & Finansije Perspektiva privrede i tržišta kapitala za 2011. godinu

Perspektiva privrede i tržišta kapitala za 2011. godinu

by bifadmin

Analitičari Erste Grupe u izveštaju o Perspektivi privrede i tržišta kapitala za 2011. godinu, predviđaju u Evrozonirast BDP-a 2%, inflaciju od 2,6% a uCIE regionu rast 1% veći nego u evrozoni.

Tri godine nakon početka krize, tržište evrozone se još uvek nije u potpunosti normalizovalo. Osim naknadnih efekata, situaciju u evrozoni su otežali događaji u Japanu, visoka cena nafte i kriza suverenog duga na obodu evrozone. U prvoj fazi ekonomskog oporavka, kretanje izvoza je bilo vrlo zadovoljavajuće. Profitirale su čak i zemlje sa tradicionalno visokim deficitima bilansa tekućih transakcija kao što je Španija. „Iako bi dinamika izvoza mogla da se blago uspori, od neto izvoza ove godine očekujemo dalje pozitivne doprinose od 2%“, rekla je Gudrun Eger (Gudrun Egger), rukovodilac istraživačkog tima za instrumente sa fiksnim prihodom u Erste Grupi.

Privredni oporavak u zemljama CIE napreduje po sličnom šablonu kao u evrozoni. Privredni porast je do sada bio baziran na izvozu. Otvorene privrede kao što su Češka Republika i Slovačka su na osnovu toga značajno profitirale, pošto one imaju veoma bliske odnose sa industrijskim sektorom Nemačke. Dinamika rasta nije ravnomerno raspoređena po celom regionu. Slično evrozoni, porast u zemljama CIE, koje su pre krize imale visoke deficite bilansa tekućih transakcija, nastupio je u kasnijoj fazi. MMF-ovi paketi iz protekle dve godine su znatno doprineli smanjenju ovih deficita. Rumunija je konačno prevladala recesiju u prvom kvartalu, kao jedna od poslednjih među ovim zemaljama. Ovo ostavlja Hrvatsku u minusu, gde se očekuje da porast postepeno počne tek od drugog kvartala. Stručnjaci Erste Grupe su procenili ekonomski rast u CIE za 2011. godinu na 3,2%, a ako se uključi i Turska, onda se radi o 3,8%.

Pročitajte i ovo...