Home VestiBiznis & Finansije Poseban zakon i za štrajkovanje

Poseban zakon i za štrajkovanje

by bifadmin

Radna verzija Nacrta zakona o štrajku o kojoj se trenutno vodi javna rasprava trebalo bi da ograniči čitav korpus do sada poznatih radničkih prava, poput onih da štrajkuju van svog radnog mesta.

„Pravo na štrajk radnicima niko neće ograničiti, ali na haos hoće. Obustavu rada potrebno je najaviti pet dana ranije, a dok traje štrajk, radnici nemaju pravo na nadoknadu zarada, ali imaju penziono i zdravstveno osiguranje obračunato na minimalnu osnovicu“, objašnjava Rada Katić, pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku.

„Ovaj zakon je agresivan i prost, jer ni radnici ni poslodavci ga nisu tražili i ne vide svoj u interes u njemu. I što baš Srbiji treba ovakav zakon, zašto vlast žuri da donese nešto što je se ne tiče, kad ona nije poslodavac? Ako vlast predviđa u budućnosti mnogo štrajkova, pa stoga moraju da budu i zakonski uređeni, onda teško nama“, rekao je Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak.

On je potvrdio da pri izradi zakona sindikati nisu bili ni konsultovani, a da nije bilo ni analizirano zbog čega su u prošlosti štrajkovi izbijali.Kako je rekao, država tim zakonom „zavrće ruku“ i poslodavcima, i radnicima, a takav zakon neće rešiti problem zapošljavanja:

„Zamislite kolika je zajednička ‘muka’ kada se i poslodavci i zaposleni zajedno bore protiv predloga zakona“.

Potpresednik „Nezavisnosti“ Zoran Stoiljković pak smatra da je umesto donošenja novog zakona „trebalo precizirati Zakon o radu“.

Pročitajte i ovo...