Home VestiBiznis & Finansije Finansijska pismenost mladih u Srbiji

Finansijska pismenost mladih u Srbiji

by bifadmin

Finansijska pismenost u Srbiji danas je na višem nivou nego ranijih godina, mada i dalje dosta ljudi savet o upravljanju novcem potraži tek kada se suoči sa nekim problemom vezanim za lični budžet, zaključak je učesnika okruglog stola „Finansijska pismenost u Srbiji danas“, koji je Visa Inc organizovala u saradnji sa Narodnom bankom Srbije (NBS) i Fondom za mlade talente Ministarstva omladine i sporta.

O značaju finansijske pismenosti, veštinama u upravljanju ličnim budžetom, kao i spremnosti mladih u Srbiji da se obrazuju u tom pravcu, govorili su: Vladimir Đorđević, Visa country manager Serbia, Nevenka Savović, direktor Odeljenja za komunikacije Narodne banke Srbije, Jana Vlajković, istraživač-analitičar u Fondu za mlade talente Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, zatim Anica Telesković, ekonomski novinar lista Politika i Luka Bjeković, jedan od učesnika Foruma Visa mladi lideri.

A sve povodom rezultata istraživanja koji govore da 40 odsto mladih čuva novac kod kuće, a da njih polovina uopšte ni ne štedi, jer nema od čega. Nerelne finansijske ciljeve mladih ilustruju njihovi odgovori da je idealna suma novca za zadovoljenje njihovih kratkoročnih i srednjoročnih potreba do 100 000 evra. Ovo se može pripisati činjenici da većina mladih u Srbiji finansijski zavisi od svojih roditelja, stoga bankarske proizvode uglavnom koriste oni stariji od 21 godine. I od onih koji primaju nešto, samo četvrtina to radi preko bankovnog računa, a ostali u gotovini.

Vladimir Đorđević, VISA country manager Serbia, pojasnio je davećina učesnika u istraživanju smatra da težište odgovornosti za edukaciju iz upravljanja finansijama treba da ponesu banke i druge finansijske insitucije, dok su učesnici okruglog stola ovaj problem adresirali na medije i ličnu volju pojedinaca da se dalje edukuju.

Pročitajte i ovo...