Home TekstoviB&F PlusIntervjuiEkonomija Kraljevina iz Ugande kao izvozna šansa Srbije

Kraljevina iz Ugande kao izvozna šansa Srbije

by bifadmin

Kraljevina Bunyoro-Kitara, jedna od 5 provincija Republike Ugande od pre nekoliko meseci postala je nova izvozna šansa za srpsku privredu. Nekada Angola i Gana, danas Uganda – Kraljevina Bunyoro-Kitara. Crni kontinent i pored rata u Libiji i nemira koji potresaju arapske zemlje ipak doživljava ubrzani ekonomski rast. 

Od 2000. godine bruto nacionalni dohodak je u većem delu afričkog kontinenta, kažu analitičari, povećan za više od 60% .U usponu su energetski, građevinski, telekomunikacioni i agro sektor. A najveći broj investitora dolazi iz Kine, Indije i Brazila.

U samom srcu Afrike, u Republici Ugandi nalazi se jedna mala kraljevina, Bunyoro-Kitara (www.buynoro-kitara.org), provincija sa svega 1,5 milion stanovnika. Na čelu Kraljevine je oksfordski đak kralj Solomun Iguru Omukama I koji je uz pomoć poslovnog čoveka iz Nemačke Petera F.Gumersbaha formirao Asocijaciju predstavnika Kraljevine po svetu – ARKBK.

I upravo zahvaljujući ARKBK od nedavno su intenzivirani poslovni, politički i naučni kontakti između Srbije i Kraljevine.

Prvo je posredstvom švajcarske Asocijacije Swiss Morning Star, započela saradnja između fabrike keksa Balcond iz Prizrena (radi se na realizaciji izvoza keksa iz Prizrena u Kraljevinu i postavljanje proizvodnog pogona za 11 država centralne i južne Afrike u Kraljevini); da bi se potom (preko iste Asocijacije) krenulo sa uspostvljanjem poslovnih kontakata između Udruženja mladih privrednika Palilule i Kraljevine. Sa Nemačkim Nacionalnim Savetom  iz Srbije u toku je poptisivanje Ugovora o prijateljstvu kao i priprema budućih poslovnih poteza.

omukamaSiromašna, ali bogata resursima Bunoro-Kitara se od nedavno našla u žiži interesa najvećih svetskih naftnih kompanija, koje se prosto utrkuju oko eksploatacije crnog zlata, pri čemu se kralj Omukama I grčevito bori da se najveći deo ostvarenog prihoda od izvoza nafte i zadrži u budžetu Kraljevine, kako bi se konkretnijim projektima zaista i pomoglo stanovništvu.

Bogatstvo šuma, netaknuta priroda, turistički kapaciteti kao i potreba za medikamentima, lekovima, zdravstvenom opremom – sve ovo – kao i dobrodošlica koju kralj ukazuje svim „dobronamernim i poslovnim ljudima“ iz Srbije, uticali su da g. Nenad Mihajlović, generalni sekretar Kluba mladih privrednika Palilule, kaže da „je ovo idealna mogućnost za razvoj ne samo poslovne već i svake druge saradnje. Ovo je naša izvozna šansa. Lociranjem pogona u ovom delu Ugande naši privrednici mogu vrlo brzo da ‘pokriju’ najmanje 6 država centralne Afrike, a to je šansa koju ne bismo smeli nikako da propustimo“.

Josef Mandler iz Nemačkog Nacionalnog Saveta kaže „da su mogućnosti velike, šansa nam je ukazana, trebalo bi je iskoristiti“.

U međuvremenu je od strane kralja Omukame I nekoliko javnih ličnosti iz Srbije dobilo najveće priznanje Bunyoro Kitare – Komemorativnu medalju (posvećenu dedi aktuelnog kralja).To su:

Rudolf Weiss, predsednik Udruženja podunavskih Nemaca iz Subotice, Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, ambasador Srbije u Švajcarskoj Milan St.Protić i drugi.

Zoran Vitorović, Cirih

Pročitajte i ovo...