Home TekstoviB&F PlusIntervjuiEkonomija Deloitte TOP 500/2011: Nafta, struja i hrana

Deloitte TOP 500/2011: Nafta, struja i hrana

by bifadmin

U listu TOP 500 kompanija iz Centralne Evrope ušlo je jedanaest firmi iz Srbije, jedna manje u odnosu na prošlu godinu. Domaće kompanije koje su se po prvi put našle na listi su Victoria Group koja je zauzela 461. mesto i Tarkett na 498. mestu. Slovenija je najzastupljenija zemlja iz Adrija regiona, sa 18 kompanija na listi, dok Hrvatska ove godine ima četrnaest predstavnika, dva manje nego pre godinu dana.

Revizorsko-konsultantska kuća Deloitte i Biznis i Finansije predstavljaju čitaocima listu TOP 500 kompanija Centralne Evrope. Na TOP 500 listi rangirane su kompanije iz 17 zemalja Centralne Evrope: Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija. Kao i prošle godine, kompanije su rangirane na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje, a lista takođe prikazuje i neto profit.

PKN Orlen i MOL kao i prošlih godina prednjače na listi, dok je Škoda preuzela treću poziciju od češkog energetskog giganta ČEZ-a, koji je na ovogodišnjoj listi zauzeo 5. poziciju, iza ukrajinskog Naftogasa.

Na listi TOP 500 se nalazi jedanaest kompanija iz Srbije, odnosno jedna manje u odnosu na prošlogodišnju rang listu. Najbolje plasirana srpska kompanija je Delta grupa na 86. mestu sa ostvarenim prihodom od 1,67 milijardi evra, druga kompanija je NIS na 99. mestu, a sledi potom JP EPS na 101. mestu. EFT se našla na 118. mestu, dok je Telekom Srbija zauzeo 153. mesto. Ove godine US Steel Serbia se našao na 250. mestu, zatim sledi Srbijagas na 271., dok je Yugorosgaz na 408. mestu, ispred kompanije Mercator-S koja je zauzela 452. mesto. Kompanije iz Srbije koje su se po prvi put našle na listi jesu Victoria Group koja je zauzela 461. mesto i Tarkett na 498. mestu.

Kao i prošle godine, Slovenija je najzastupljenija zemlja iz Adrija regiona, sa 18 kompanija na listi, dok Hrvatska ove godine ima četrnaest kompanija na listi, odnosno dve manje u odnosu na  prošlu godinu. Jedina kompanija iz Makedonije je rafinerija nafte Okta, koja je uznapredovala na listi u odnosu na prošlu godinu i zauzela 400. poziciju, dok se JP Elektroprivreda BiH iz Federacije Bosne i Hercegovine našla na 472. mestu.

Pored liste TOP 500, Deloitte je sastavio i liste 50 najvećih banaka u Centralnoj Evropi na osnovu aktive i 50 najvećih osiguravajućih društava na osnovu bruto obračunate premije, koja uključuje premiju i od životnog i neživotnog poslovanja, uprkos činjenici da u nekim područjima takva osiguranja posluju kao odvojeni pravni entiteti.

U centralno-evropskom bankarskom sektoru PKO BP banka je i dalje na prvom mestu na listi, odnosno pozicionirala se kao najveća centralno-evropska banka po veličini aktive. Ova banka je ostvarila rast vrednosti aktive od 12.5 %. i rekordan neto profit od 825,4  miliona evra. Među 50 najuspešnijih banaka je i 6 banaka iz užeg regiona i to dve banke iz Slovenije, od kojih je NLB Group na visokom 8. mestu, i četiri banke iz Hrvatske.

Poljski PZU i dalje drži vodeću poziciju među osiguravajućim društvima, dok se iz Srbije na listi među prvih pedeset u Centralnoj Evropi našlo samo Dunav osiguranje, zauzevši 49. mesto. Na listi se, kao i prošle godine, našlo 4 osiguranja iz Slovenije, i to Triglav na 5. mestu, i tri osiguravajuće kuće iz Hrvatske, na kojoj se Croatia osiguranje našla na 16. mestu.

Za ovo istraživanje korišćeni su podaci o prihodima iz konsolidovanih izveštaja za 2010. godinu. Informacije su prikupljene iz javno dostupnih baza podataka i drugih izvora, direktno od kompanija, kao i na osnovu procena koje su bazirane na Deloitte-ovom istraživanju. U slučajevima kad podaci o prihodima za finansijsku godinu 2010. godinu nisu bili dostupni, koristili smo prijavljene prihode za 2009. godinu u lokalnoj valuti. Prihodi kompanija-ćerki koje posluju u okviru velikih grupa navedeni su i u okviru konsolidovanog izveštaja i posebno za one kompanije koje posluju u različitim privrednim sektorima, podsektorima ili zemljama od samog konsolidujućeg entiteta, a bile su dovoljno velike da se samostalno plasiraju na listu. Kompanije su rangirane prema visini prihoda od prodaje, banke prema visini ukupne aktive, a osiguravajuća društva prema visini obračunate premije.

Žarko Mijović, Partner, Deloitte

Pročitajte i ovo...