Home VestiBiznis & Finansije Država otplaćuje dugove javnih preduzeća

Država otplaćuje dugove javnih preduzeća

by bifadmin

Država Srbija otplaćivaće 1,1 milijardu evra kredita koji su uzela dva javna preduzeća,Železnice i Putevi Srbije, i nekoliko manjih institucija, poručujući stanovništvu da ovaodluka neće doneti dodatne troškove građanima i privredi.

Dug Železnica i Puteva Srbije je oko 700 miliona evra, a ostatak otpada na pozajmiceKliničkog centra, Zemunske bolnice, Fonda za razvoj, pa čak i Radio Jugoslavije. I dok privreda grca u dugovima, naša Vlada ima obrazloženje zašto pomaže samo javnim preduzećima -reč je o preduzećima čije je funkcionisanje od javnog značaja i bitno za celokupan sistem, pa Republika Srbija, pored izdvajanja značajnih sredstava iz budžeta, garantuje i za nova zaduženja tih preduzeća u zemlji i inostranstvu.

Ovaj iznos je, kako kažu iz Fiskalnog saveta, ranije planiran, stoga i uključen u trenutni javni dug, koji je dostigao 41,7 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije. Prema rečima NikoleAltiparmakova otplata ovih kreditaneće zahtevati nova izdvajanja iz budžeta Srbije, već je sada samo zvanično preimenovan dug na državu.

Pročitajte i ovo...