Home VestiBiznis & Finansije KfW i Banca Intesa: Za finansiranje lokalnih samouprava 30 miliona evra

KfW i Banca Intesa: Za finansiranje lokalnih samouprava 30 miliona evra

by bifadmin

KfW Entwicklungsbank, nemačka razvojna banka, u ime Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke, potpisala je sa Banca Intesa ugovore o trećoj kreditnoj liniji za finansiranje opštinske infrastrukture u iznosu od 30 miliona evra.

Ukupan iznos sredstava KfW-a investiranih u opštinsku infrastrukturu u Srbiji, uključujući i ovu liniju, iznosi 100 miliona evra, od čega će 90 miliona biti realizovano preko Banca Intesa. Primera radi, deo sredstava iz prethodna dva kreditna aranžmana uložen je u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Temerinu (350.000 evra ), kao i novo obdanište u Čačku (610.000 evra).

U okviru Programa za finansiranje opštinske infrastrukture, Banca Intesa je do sada odobrila ukupno 60 miliona evra kredita opštinama i javnim komunalnim preduzecima – rekla je Ester Gravenkoter, viši projekt menadžer za finansijski sektor. Ona je istakla da je ovaj proizvod, razvijen od strane KfW-a u bliskoj saradnji sa bankama pre samo tri godine, očigledno naišao na značajnu i hitnu tražnju u opštinama. Takođe, Gravenkoter je naglasila da je Nemačka Vlada, preko KfW-a, finansirala prateću tehničku pomoć koja je bila značajna za uspeh ove kreditne linije time što je pomagala opštinama u pripremi projekata.

„Razumevajući teškoće sa kojima su se lokalne samouprave u prethodnom periodu susretale nastavili smo finansiranje i u periodu kada su drugi oklevali, čemu u prilog govori i činjenica da je polovinu od ukupno odobrenih investicionih kredita lokalnim samoupravama realizovala upravo Banca Intesa. Osim toga, u oblasti depozitnih i kreditnih poslova Banca Intesa je pouzdan partner za preko 90 opština u Srbiji“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Jirgen Velšof, direktor Kancelarije KfW-a u Beogradu, je izneo svoje očekivanje prema kome će tražnja ostati na visokom nivou i broj opština zainteresovanih za program rasti. On je dodao da KfW planira da preko domaćih poslovnih banaka nastavi finansiranje projekata opštinske infrastrukture, kao i da će biti uvedeni posebni podsticaji za investicije u energetsku efikasnost, kako bi se tržište učinilo još konkurentnijim i ponuda klijentima poboljšala. Kristof Ajhen, Prvi sekretar Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, je istakao da novi kredit za finansiranje opštinske infrastrukture na optimalan način predstavlja stalan doprinos Nemačke Vlade modernizaciji srpske infrastrukture u mnogim oblastima. On je dodao da veoma ceni činjenicu da su krediti odobreni mnogim opštinama u celoj zemlji i naglasio da je to jasan znak njihovog velikog interesa da poboljšaju životne uslove svojih građana, što je u skladu sa ciljevima dugoročne, značajne i uspešne saradnje između Srbije i Nemačke.

Pročitajte i ovo...