Home VestiBiznis & Finansije Pet godina prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Srbiji

Pet godina prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Srbiji

by bifadmin

Prvi dobrovoljni penzijski fond u Srbiji i prvo društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Delta Generali obeležili su petu godinu poslovanja. Od osnivanja imovina fonda kojom upravlja Društvo uvećana je za više od deset puta i iznosi preko 3 milijarde dinara, što čini više od četvrtine tržišta dobrovoljnih penzijskih fondova. U 2010. prvi penzijski Fond ostvario je prinos od 9,25% (7,19% od osnivanja) što se imajući u vidu finansijsku krizu dobar rezultat.

Pet godina poslovanja društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Delta Generali ujedno predstavlja i pet godina postojanja industrije dobrovoljnih penzijskih fondova, pošto je društvo za upravljanje Delta Generali prvo dobilo licencu Narodne banke Srbije za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom.

Od decembra 2010. godine Delta Generali Društvo upravlja fondom NLB Nova Penzija, kojem je nakon dobijanja licence od Narodne banke Srbije promenjen naziv u Delta Generali Index. Novi fond investira isključivo u evro indeksiranu aktivu. Postojanje dva fonda, Delta Generali Basic i Delta Generali Index, sa veoma različitim investicionim politikama daje članovima mogućnost ulaganja u različite fondove sa ciljem obezbeđenja sigurnog priliva novca. U dva fonda kojima Društvo upravlja ima oko 50.000 članova.

Inače,Delta Generali Društvo upravlja imovinom od preko 3 milijarde dinara, a tržišno učešće povećano mu je preko 25%.

Pročitajte i ovo...